5 zakona mršavljenja za svaki dio tijela

Jeste li se ikada zapitali zašto vam se masno tkivo najviše nakuplja na određenom dijelu tijela? Nauka kaže da je distribucija masnoća povezana s određenim zdravstvenim navikama, a znate li zašto se najviše debljate u stomaku ili bedrima lakše ćete odabrati režim ishrane i vrstu vježbe koje će vam pomoći da smršavite.

Foto: Getty images

 

Evo kojih je to 5 najkritičnijih područja na tijelu i kako postupiti…

1. Gornji dio tijela

Masno tkivo najviše se skuplja na trbuhu, leđima, ramenima, predjelu prsa i na rukama do lakta. Uzrok je kriva ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti.

Uvedite promjene u ishrani koje uključuju unošenje 500 do 1000 kalorija manje dnevno, pet puta sedmično vježbajte 30 do 60 minuta, a najbolje će biti kardio vježbe (bicikl, brzo hodanje). Vježbe radite tempom uz koji vam nije naporno da razgovarate s drugom osobom.

Uključite i vježbe za gornji dio tijela poput sklekova, trbušnjaka, zgibova, ekstenzija i slično.

2. Područje stokama od pupka i lumbalni dio leđa

Debljate li se najviše u području stomaka to može biti znak pretjeranog rada hormona stresa kortizola. Trudite se da se hranite što zdravije, jedete puno vlakana, vitamina, minerala uz kombinovanje vježbi koje uključuju i tehnike za lakše podnošenje stresa, kao što su joga i pilates.

Ako vam je pak stomak stalno nadut (bez prisutnosti sala na leđima) to može da bude posljedica poteškoća s disanjem ili pretjerane konzumacije alkohola. Smanjite unos alkohola ili posjetite ljekara ako imate problema s disanjem.

3. Područje stomaka od prsa te cijela leđa

Znak je da niste dovoljno fizički aktivni i da se hranite loše, odnosno da preskačete obroke i da se prejedate. Pokušajte da jedete pet umjerenih obroka dnevno, jedete manje porcije i što više zdrave, niskokalorične hrane. Uz to budite i više fizički aktivni, hodajte, plivajte te praktikujte vježbe za leđa i vježbe za trbuh.

4. Područje stomaka, bedara i stražnjice

Nakuplja li vam se masno tkivo najviše na ovom, za mnoge žene “kritičnom” području, to je jasan znak da niste fizički dovoljno aktivni. Fokusirajte se na vježbe izdržljivosti za donji dio tijela, a odličan izbor biće kružni treninzi i biciklizam.

5. Područje stomaka, stražnjice i čitavih nogu

Masno tkivo koje zahvati donji dio tijela uključujući i nožne listove i gležnjeve obično je posljedica trudnoće. Kod ovog problema vrijede isti savjeti kao pod brojem četiri, odnosno za područje stomaka, bedara i stražnjice.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR