Dodik iznio prijedlog: Kada će predstavnici RS-a činiti krivično djelo

Predsjednik RS-a Milorad Dodik predložio je danas, obraćajući se novinarima u pauzi posebnog zasjedanja Narodne skupštine RS-a, da se donese dopuna Krivičnog zakona RS-a ili novi zakon po kojem će svako postupanje entitetskih zvaničnika, mimo stava parlamenta, biti krivično djelo.

Milorad Dodik

– Trebalo bi se tretirati donošenje jednog zakona u kojem bi se odredilo da postupanje mimo stavova NSRS-a, u predstavljanju RS-a bilo gdje, bude krivično djelo. Zalažem se da se to pitanje postavi. A da ne bude dileme među aktuelnim sazivima, predlažem da taj zakon važi od 1. januara 2019. godine i da bude za neke nove generacije. Stavovi NSRS-a, kao najvišeg organa, se naprosto moraju poštovati – zaključio je Dodik.

On je istakao i da ga je današnja skupštinska rasprava o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid “podsjetila na fakultetske dane”.

– Prisjetio sam se nekih stvari koje sam učio na Fakultetu političkih nauka u lekciji koja klasifikuje političke partije. Jedna od silnih podjela koje postoje, govori o partijama koje su transformacione i transakcione. Tu treba napraviti razliku. I danas smo mogli da vidimo razliku između onih koji žele transformaciju i onih koji žele transakciju – kazao je Dodik.

Izvor: Faktor

Back to top button