Joe Biden: U BiH nije bio građanski rat, to je bio genocid

Savjtodavno vijeće BiH uručilo je u Washingotnu penzionisanom guverneru američke savezne države Bob Doleu i bivšem američkom potpredsjedniku Joe Bidenu nagrade za životno djelo.

Biden je tom prilikom izjavio da nema ništa na što je više ponosan od povezanosti s naporom da se okonča genocid u BiH. Prisjetio se i vremena kada je slušao o agresiji i zločinima koji su se dešavali 90-ih godina u našoj zemlji.

– Kroz slušanja i kontakte s drugim diplomatima bio sam uvjeren da je Slobodan Milošević planirao etničko čišćenje u BiH – kazao je Biden.

Kako kaže, za vrijeme agresije vjerovao je da narod u BiH ima pravo da se brani zbog čega je u martu 1992. godine predložio Rezoluciju o podizanju embarga na uvoz oružja koji su UN i NATO odlučili nametnuti.

Naveo je da je dodao još jedan element, a to je da se podigne emba
rgo i da se napadne JNA koja je prelazila Drinu da bi počinili haos koji su planirali u BiH, ali da se onda ništa nije desilo.

– Vi ste preživjeli. Izgubili ste porodice, izgubili ste domove. Borili ste se da sačuvate vaš dignitet. Ovo nije bio građanski rat, bio je genocid. Jednostavno genocid. I to se dešavalo pred očima cijele Evrope – rekao je Biden.

Izvor : Dnevni Avaz

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f