Ovo nigdje na svijetu nema: Predsjednik države se ljuti što mu čestitaju državni praznik

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Nermin Nikšić, uputio je predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodinu Mladenu Ivaniću i svim građanima Bosne i Hercegovine čestitku povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

Mladen Ivanić i Nermin Nikšić

U Nikšićevoj čestitki se navodi:

-Ove godine navršava se četvrt vijeka od historijske odluke svih naroda i građana BiH koji su slobodnom voljom, na demokratskom referendumu odlučili da Bosna i Hercegovina, kao država građana, ravnopravnih Srba, Muslimana i Hrvata i pripadnika drugih naroda bude nezavisna i suverena država.

Uz 25. novembar i ZAVNOBiH ovaj datum i ovaj događaj, ostat će trajno upisan u historiji BiH kao vrhunsko demokratsko postignuće svih njenih građana.

Ideali slobode, jednakosti i bratstva, koji su vodili građane BiH kroz burnu historiju ove zemlje, nikada nisu napustili njene ljude.

Obaveza svih nas je da istrajemo u građenju zemlje koja će biti uređena na ovim načelima. Bez obzira šta ko o tome govorio, svi mi u BiH nemamo drugu domovinu. Ovo je država svih nas i u njoj ima mjesta za sve nas. Zato Vam čestitam ovaj praznik sa željom da vrijeme koje dolazi bude obilježeno progresom i prosperitetom svih naroda i građana BiH jer oni to zaslužuju – naveo je Nikšić.

Ivanić je promptno odreagirao na ovu čestitku. N1 prenosi kako je Ivanić rekao:

– Ovo je klasični pokušaj da slaba politička figura od sebe napravi jaku i očigledno je da to želi da uradi na mom imenu – ocijenio je Ivanić.

Ivanić je rekao da Nikšić i njemu slični, nemajući druge argumente, podnose krivične prijave i prave kojekakve incidente, ne bi li pridobili malo medijske pažnje.

– Da kroz Nikšićevu čestitku naslovljenu meni istovremeno nije došla i uvreda za cijelu Republiku Srpsku, ovo ne bih ni komentarisao – poručio je Ivanić.

On je ponovio da niko Federaciji BiH ne brani da slavi praznik koji želi, ali da je za njega 1. mart dan kada je u BiH počeo rat i dan kada je ubijen prvi Srbin u BiH.

Prvi mart je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj: 9/95), ako to Ivaniću, “legalisti i zaštitniku Ustava, Dejtona i institucionalnog djelovanja”, nešto znači, a trebalo bi.

Izvor: Faktor

Back to top button