Kako da naučite mališane da pravilno peru zube?

Pranje zuba ne treba da predstavlja problem, ako tome pristupite na pravi način.

Pranje zubića vašeg djeteta nije nikakva naučna fantastika, ali ponekad može biti izazov kako za roditelje, tako i za dijete koje mora da počne da se privikava na taj novi osjećaj i sticanje rutine.

Prije nego što dijete poraste dovoljno veliko za prvo pranje četkicom, prve zubiće uvijek možete premazati dječjom pastom za zube. Takođe, svakog dana perite zube u prisustvu djeteta kako bi ono vidjelo da se radi o nečemu što je normalno, pa će vremenom i samo dobiti želju da vas imitira i iskusi nešto novo.

Od prvih pranja zubića nemojte očekivati temeljno četkanje, već više privikavanje djeteta na taj strani osjećaj. Odaberite četkicu sa mekanim vlaknima i na nju stavite vrlo malu količinu paste za zube. Vremenom će dijete naučiti da ispljune pastu bez gutanja, a kada to bude naučilo možete postepeno povećavati količinu paste. Previše progutane paste može izazvati laganu mučninu ili čak pojavu mrlja na zubićima.

Započnite pranje zuba tako da laganim potezom pređete preko zubića. Ako je moguće ponovite potez nekoliko puta sa svake strane. Četkajte djetetove zube dva puta na dan – ujutro prije doručka i uveče prije spavanja.

Pretvorite pranje zubića u igru. Dijete će vjerovatno željeti da prouči četkicu za zube i da samo proba da ih četka, što mu naravno morate dopustiti, ali nakon toga ponovo vi uzmite četkicu. Svaki scenario je moguć, a sve zavisi od samog djeteta. Možda uopšte neće htjeti da otvori usta.

Nažalost, ne postoji univerzalna preporuka na koji način postupiti ako dijete ne želi da pere zubiće. Igra u kojoj plišane igračke, roditelji, bake i deke, starija braća i sestre četkaju zube, može pomoći.

Izvor: Life Content
Foto: Thinkstock