Dajte mu loptu i dobit ćete čudo: Mladi hrvatski freestyler pokazao nam je kako

OTKAD je Youtubea niste mogli izbjeći susret s freestyle nogometom. Atraktivan i popularan sport, u kojem se u svijetu već okreće velika lova, u Hrvatskoj je još u povojima. No, mali broj entuzijasta održava ga na životu, skupljaju fanove i pokušavaju se probiti na međunarodnu scenu. Drugima je to samo hobi u kojem uživaju, trećima umjetnost, a u svakom slučaju užitak ih je gledati.

Svojim majstorijama impresionirao nas je i mladi Hrvat čije su snimke već prenosili i popularni inozemni portali. Ovih dana objavio je novi video

“Video je snimljen ove zime u Svetoj Nedelji kraj Samobora jer trenutno nemam neki zatvoreni prostor u kojem bih mogao trenirati preko zime”, kaže nam Hrvoje Lepen, mladić sa snimke koji se ovim sportom bavi posljednje dvije-tri godine, a aktivnije posljednjih godinu dana.

“Imam 25 godina. Počeo sam se zanimati za freestyle još davnih dana kada je kompanija Nike radila nogometne reklame (poznati Joga Bonito serijal, reklame gdje Ronaldinho izvodi trikove s loptom, i još starije reklame gdje igraju nogomet u kavezu itd.) u većini tih reklama izvodili su se trikovi loptom i to mi je tada izgledalo gotovo nemoguće pa sam za vrijeme treninga u lokalnom nogometnom klubu pokušavao izvesti neke od tih trikova i tako je sve počelo”, kaže nam mladi freestyler.

“U Hrvatskoj ima vrlo malo onih koji se bave ovim sportom. Ja sam jedan od rijetkih iz Hrvatske koji uopće i stavljaju klipove na internet bez nekakvih posebnih očekivanja, ali do sada me je podržalo nekoliko popularnih Facebook stranica stavljanjem klipova online”, priča nam Hrvoje koji svoje treninge redovito objavljuje i na svom Instagramu.

“Sam ste svoj trener”

Dok profesionalni u inozemstvu mogu živjeti od svog hobija, u Hrvatskoj je to još nezamislivo.

“Za bavljenje ovim sportom nema klubova, potrebna je samo lopta, upornost i puno volje jer treba dosta vremena da se trikovu mogu konzistentno izvoditi. Velika većina dečkiju i cura koji su počeli trenirati izvodila je trikove u dvorištu, na lokalnom igralištu pa čak i u vlastitoj kući, sobi, dnevnom boravku. Svatko trenira kada i koliko hoće ili može. Ograničenja nikakvih po tom pitanju nema i praktički ste sam svoj gazda i trener”, objasnio nam je.

Osim Nikea, koji je krajem devedesetih popularizirao “fristajlanje” angažmanom nogometnih zvijezda poput Ronaldinha, Ronalda, Roberta Carlosa, popularizaciji sporta je pomogao i drugi veliki međunarodni brend Red Bull, koji često organizira velika natjecanja širom svijeta. Bilo ih je u Hrvatskoj.

“Natjecanja je bilo prije dok se nisam toliko aktivno bavio freestyleom. Zadnje veliko natjecanje je bio Red Bull StreetStyle u City centru prije nekoliko godina. Kao što sam već rekao, kod nas je premalo aktivnih freestylera pa je teško održati bilo kakvo natjecanje na razini Hrvatske. Ako se i pokuša napraviti neka vrsta meetinga ili natjecanja, uvijek se ide na ideju da dođu freestyleri iz okolnih zemalja, a najčešće su to BiH, Srbija i okolne zemlje tako da se skupi čim više ljudi. U Hrvatskoj se jako teško može živjeti samo od freestylea. To je više sport rekreativnog tipa i ponekad se može zaraditi nešto novaca od nastupa, promocija… Međutim to i dalje nije dosta za profesionalno bavljenje freestyleom”.

Na Zapadu sport, u Hrvatskoj amaterizam

“U drugim europskim državama ima freestylera koji mogu živjeti od toga, ponajprije zemlje zapadne Europe (UK, Francuska, Njemačka, Skandinavija itd.). Sponzorstva se uvijek može naći, od brandova koji podupiru sa odjećom, obućom i loptama na početku pa kasnije čak i daju određeni novac, ali ona klasična sponzorstva postoje samo na najvišem nivou npr. svjetski, europski prvaci, prvaci država. Ali i dalje po tom pitanju najbolje stoje freestyleri iz zapadne Europe i Amerike. Najčešća su jednokratna sponzorstva, na primjer za određeni event se dobiju promo paketi i slično, dok za sve više od toga se mora dobro izboriti, puno vremena ulagati u freestyle… i biti iz “zapadnog svijeta””, zaključuje u šali.

Postoji i međunarodni savez freestyle nogometa koji ima 93 zemlje članice. “Svatko se može baviti freestyle nogometom, treba vam samo lopta”, glavni je moto ove organizacije koja okuplja više od 5000 profesionalaca širom svijeta. Rekreativci se broje u milijunima, publika u milijardama, a pozornica im je cijeli svijet.

Back to top button