Direktor Željeznica RS neće dati ostavku, radnici i dalje nezadovoljni

Generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” (ŽRS) Dragan Savanović neće podnijeti ostavku, iako su to danas od njega na protestima u Doboju zatražili radnici tog javnog preduzeća.

Ostavka, kaže, nije problem, ali  je neće podnijeti sindikatima, već onome ko ga je imenovao.

Nakon sastanka sa predstavnicima sindikata i radnika ovog preduzeća obećao je da će u toku dana  isplatiti januarsku plaću bez doprinosa, “jer za njih nema novaca”.

Za ispunjenja ostalih zahtjeva nema finansijskih sredstava, kategoričan je Savanović.

Ostala dugovanja prema radnicima bit će, obećao je, isplaćena u postupku restrukturisanja preduzeća i o tome je uprava izvjestila i resorno ministarstvo i Vladu.

-Uputili smo prijedlog Svjetskoj banci, a njihovi eksperti dolaze polovinom marta da provjere sve naše navode i opravdanost takvog zahtjeva – rekao je Savanović.

Kredit, o kome se pregovara sa Svjetskom bankom, a koji bi se iskoristio za otpremnine viška radnika i isplatu zaostalih dugovanja, moguće je očekivati da bude operativan tek krajem godine.

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Prijedor Goran Čamdžić tvrdi da će sindikalci istrajati u svojim zahtjevima te da su dali ultimatim resornom ministru i upravi da u roku od sedam dana razmotre njihove zahtjeve, a u suprotnom će zahtjevati njihove ostavke.

Radnici zahtijevaju da se obustavi primjena novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u ŽRS-u do donošenja programa zbrinjavanja viška radnika, zatim isplatu plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, te pokretanje odgovornosti i smjenu uprave na čelu sa generalnim direktorom.

Iako nevoljno, razišli su se oko 13 sati, nakon što su dva sata stajali ispred zgrade uprave, izražavajući nezadovoljstvo materijalnim položajem i tražeći ostavku Savanovića, cijele uprave i resornog ministra.

Tražili su konkretna rješenja i spominjali i moguće proteste u Banjoj Luci i potpunu obustavu rada.

Situacija je na momente bila burna, jer su iskazivali i nezadovoljstvo radom i sindikalnih vođa te i njih pozivali na ostavke.

Protetsnu šetnju i okupljanje radnika ŽRS-a osiguravala je policija, a saobraćaj je u glavnoj gradskoj ulici bio obustavljen nekoliko sati.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Back to top button