Na njih bi i Sly Stalone bio ponosan: Trojanci, Spartanci i Gladijatori pokazali Zagrebu sport za prave

PRVENSTVO Hrvatske u obaranju ruke održano je danas u dvorani 4AllGym, u staroj ciglani u Zagrebu.

Prvi zapisi i crteži na kojima je prikazano obaranje ruke datiraju oko 2000. godine p.n.e. i pronađeni su u Egiptu.
Ono se stoljećima smatralo nadmetanjem koje se održavalo u različitim ambijentima i bez standardiziranih pravila, a natjecatelji su se borili na prijateljskoj osnovi.
Obaranje ruke kakvo se danas organizira bilo je zabava domorodaca Sjeverne Amerike i često je nazivano Indian wrestling, a s vremenom su ga usvojili i bjelački doseljenici.
Tijekom godina, obaranje ruke postalo je popularno kao zabava među američkim studentima, a prvo takvo natjecanje organizirao je novinar Bill Soberanes 1952. godine u Gilardi's Saloonu u Petalumi u Kaliforniji.
Pokret modernog obaranje ruke bio je najaktivniji u Kaliforniji, a zatim se proširio i u drugim državama SAD-a. Sport je dobio veliku medijsku pažnju kada je karikaturist Charles Schulz 1968. nacrtao 11 stripova u kojima je njegov poznati lik Snoopy pokušavao osvojiti naslov prvaka u obaranju ruke. U velikoj mjeri zbog tog publiciteta, natjecanja je počela prikazivati televizija ABC's Wide World of Sports.
American Association Armwrestling, sada Armwrestling American Association (AAA) utemeljio je Bob O'Leary tijekom šezdesetih godina 20. stoljeća. AAA danas broji 56 članica država diljem Amerike. O'Leary je zaslužan i za osnivanje Svjetskog saveza za obaranje ruke World Armwrestling Federation,(WAF) koji je započeo s četiri zemlje članice (SAD-om, Kanadom, Brazilom i Indijom), a danas koordinira radom nacionalnih saveza u više od 70 zemalja.
Od kada je održano prvo Svjetsko prvenstvo u Kanadi 1979. i prvo Europsko prvenstvo u Švicarskoj 1990., kontinuirano se svake godine organiziraju ta najveća natjecanja u armwrestling sportu.

Organizirana natjecanja dobila su zamah šezdesetih godina, nakon što su 1962. Soberanes i Dave Devoto organizirali turnir u velikoj sportskoj dvorani u Petalumi. Nakon toga, obaranje ruke postalo je ozbiljna sportska disciplina u kojoj je važna tehnika, izdržljivost i mentalna disciplina.

 

Popularizaciji ovog neobičnog sporta puno je doprinio i filmski hit iz 1987. ”Over The Top” (”Na vrhu”), u kojem je glavnu ulogu imao u to vrijeme najpoznatiji glumac na svijetu Sylvester Stalone. Ova sportska drama o odnosu oca i sina, s elementima pustolovine, akcije i filma ceste, lijepa je priča o nesavršenom ocu i sinu koji više voli život s tatom, makar i takvim, nego bogatstvo u kojemu je odrastao.
Hrvatski savez za obaranje ruke osnovan je u Zagrebu 2009. i 6. rujna te godine, na svjetskom kongresu u Italiji, postao je punopravni član europskog i svjetskog saveza za obaranje ruke.
Hrvatski savez za obaranje ruke osnovali su klubovi Trojanci, Gladijator i Spartanci iz Zagreba, utemeljeni 2009. HSOR je nacionalni sportski savez i član Hrvatskog olimpijskog odbora.
Na kongresu u Bukureštu, 21. svibnja 2016. godine, Aleksandar Jakovac imenovan je i dopredsjednikom Europskog saveza za obaranje ruke na mandat od četiri godine.
 Izvor:Index.hr
Back to top button