Od aprila direktna vazdušna linija između Budimpešte i Sarajeva

 

Od 5. aprila će već postojati direktna vazdušna linija između Budimpešte i Sarajeva, poručeno je danas nakon potpisivanja Memorandum o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva nacionalnog razvoja Republike Mađarske, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko održao je danas sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Mađarske Peterom Szijjartom i potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Davorom Ivom Stierom.

Nakon sastanka, ministri Jusko i Szijjarto potpisali su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva nacionalnog razvoja Republike Mađarske.

Također, ministar Szijjarto i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović su potpisali Program obrazovne i kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za period 2017.-2019. godine.

Jusko je nakon potpisivanja izrazio zadaovoljstvo što su se danas okupili u Sarajevu s ciljem unapređenja vazdušnog saobraćaja između BiH i Mađarske.

“Saobraćaj predstavlja osnovni faktor ne samo razvoja društva već opstanka određene društvene zajednice. U današnje vrijeme nivo razvoja društva mjeri se upravo nivoom transportne infrastrukture koja povezuje zemlje. Danas govorimo o povezivanju vazdužnim transportom BiH i Mađarske”, pojasnio je Jusko.

Naglasio je da je Memorandum potpisan sa ciljem jačanja vanjske i trgovinske politike, povećanja ekonomske aktivnosti, uključujući investicione tokove.

 

“Danas smo razgovarali i o Koridoru 5C, koridoru koji povezuje Budimpeštu sa Pločama. Moram izraziti potpuno zadovoljstvo da smo se svi zajedno složili da je ovo projekat od nacionalnog značaja ne samo za ove tri zemlje nego i sve zemlje EU koje će koristiti ovaj Koridor”, poručio je Jusko.

Osmanović je nakon potpisivanja ponovio da BiH i Mađarska imaju izuzetno dobre bilateralne odnose, uspješnu saradnju, a danas potpisani program saradnje predstavlja odličnu osnovu da se u narednom periodu rad u oblasti obrazovanja i kulture još više intenzivira.

“Potpisivanjem ovog programa obezbijeđeno je 50 stipendija za studente iz BiH koji studiraju u oblasti poljoprivrede, prirodnih nauka, oblasti inžinjerstva i ekonomije te jednociklusne studije u oblasti medicine, za pune dodiplomske ili postdiplomske studije. Također, osigurali smo i pet stipendija za pune doktorske studije na engleskom jeziku u bilo kojoj oblasti interesovanja”, pojasnio je Osmanović.

Kako je kazao, bh. studenti će biti u prilici da u Mađarskoj koriste besplatne studije, smještaj u univerzitetskim kampusima i studentskim domovima, zdravstveno osiguranje te mjesečne stipendije.

“Mađarski studenti mogu da nastave studije na nekom od univerziteta u BiH na način i pod uslovima predviđenim u okviru CEEPUS programa. Visokoškolske ustanove će biti u prilici da organizuju radne posjete, pozivaju goste, predavače, učestvuju u konferencijama, seminarima…”, pojasnio je Osmanović.

Mađarski ministar Szijjarto je istakao da želi podvući da kako sa strane Mađarske tako i Hrvatske bit će podrška Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

 

“Vaša stabilnost je sigurnosno pitanje za Mađarsku. Udaljeni ste 100 kilometara od Mađarske i zbog toga je naš interes da u BiH bude mir i stabilnost. Mi ne želimo da se miješamo u vaše unutrašnje stvari, ali ono što znamo jeste da će vam euroatlantske integracije pomoći na putu održive stabilnosti. I zbog toga ćemo sve uraditi što je našoj moći da ubrzamo vaš proces priključenja EU”, pojasnio je Szijjarto.

Izrazio je neslaganje sa predsjedavajućim Evropske komisije da u narednih pet godina ne treba biti proširenja EU.

“Mi upravo radimo na tome da se dogodi širenje EU u narednih pet godina. Već od septembra mi očekujemo 50 bh. studenata na studije u Mađarskoj. Sporazum koji smo potpisali će biti na snazi naredne tri godine. Od 5. aprila će već postojati direktna vazdušna linija između Budimpešte i Sarajeva”, poručio je Szijjarto.

Kako je kazao, donijeli su i odluku da mađarska Vlada pomogne četiri projekta koja će biti u realizaciji, sanaciji i prevenciji od prirodnih nepogoda odnosno poplava.

“Zadržat ćemo naše vojnike i dalje u sastavu misije vojnih snaga EU. Mi smo treća zemlja sa brojem vojnika koji su u misiji u BiH. Također, dali smo ovlaštenja državnim sekretarima da već počnu s razgovorima između Hrvatske, BiH i Mađarske vezano za uspostavu željezničke linije koja će povezivati Sarajevo preko Osijeka do Budimpešte”, dodao je Szijjarto.

Hrvatski ministar Stier ukazao je na važnost cestovnog povezivanja između ove tri zemlje.

“Na kraju današnje posjete želim izraziti zadovoljstvo što smo imali dobre, konstruktiven razgovore, pogotovo što smo danas zajednički došli u Sarajevo i prenijeli poruku podrške i prijateljstva prema BiH, jasne evropske perspektive”, pojasnio je Stier.

Naglasili su važnost cestovnog povezivanja Hrvatske, BiH i Mađarske kroz Koridor 5C. Hrvatski ministar je istakao da Koridor 5C ima i gospodarsku dimenziju, ali sasvim sigurno označava prijateljstvo između ove tri zemlje.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kazao je da je Hrvatska uvijek bila dio tih država, članica koje aktivno podržavaju nastavak procesa proširenja EU.

Izvor:Fokus.ba

Back to top button