Sastanci SDA, SBB i HDZ BiH u vezi izmjena Izbornog zakona BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da očekuje da će u narenih mjesec ili dva doći do izmjena Izbornog zakon BiH. On je potvrdio da bi se čelnici HDZ-a i SDA mogli sastati već u utorak, a odmah nakon toga bit će održan i sastanak sa predstavnicima SBB-a. Na tim sastanicma će se razgovarati o provođenju reformi u FBiH, piše Patria.

– Ako se dogovorimo onako kako smo to radili u zadnjih nekoliko mjeseci, vjerujem da u drugi dio godine nećemo ući a da barem nemomo izmijenjen Izborni zakon BiH – rekao je Čović.

– Usmene razgovore već sam obavio sa predsjednicima obje stranke – dodao je Čović.

HDZ BiH traži izmjene Izbornog zakona BiH, između ostalog i u dijelu koji se odnosi na izbor hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH. Iz ove stranke predlažu da hrvatskog člana u Predsjednuštvu mogu izabrati samo hrvatski glasači, a bošnjačkog člana mogu izabrati samo bošnjački glasači.

To bi se izvelo na način da hrvatski član u Predsjedništvu BiH mora pobijediti u općinama sa većinskim hrvatskim stanovništvom. Teoretski, ako se na izborima za člana Predsjednišva BiH pojave dva ili više kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u Predsjedništvo ulazi onaj koji pobjedi u općinama sa većinskim hrvatskim stanovništvom, a ne onaj koji ima najviše glasova.

Drugi dio izmjena Izbornog zakona BiH o kojem će razgovarati partije u vlasti FBiH naredne sedmice odnosi se na izbor delegata u Domu naroda FBiH, te izbore u Mostaru, piše Patria.

(Vijesti.ba / NAP)

Back to top button