Poplave ponovo prijete BiH: Dramatično u Banjoj Luci, Gradačcu i Tešnju (FOTO)

Poplave ponovo prijete BiH: Dramatično u Banjoj Luci, Gradačcu i Tešnju (FOTO)

Situacija u Jelahu pored Tešnja zabrinjavajuća

Obilne padavine ponovo su napravile gomilu problema građanima BiH, a situacija, koju su u Tešnju, Gradačcu i Banjoj Luci zatekli reporteri Dnevnog Avaza, nije nimalo bezazlena.

U poslijepodnevnim satima došlo je do porasta svih vodotoka na području općine Tešanj i izlivanja rijeke Radušice u naseljenom mjestu Cerovac, Vukovo i Rosulje.

Tom prilikom poplavljeno je značajno poljoprivredno zemljište, a ugrožen veći broj stambenih i privrednih objekata.

Rijeka Radušica se izlila u mjestu Vukovo kod Tešnja (Foto: Facebook)

Također, u naseljenom mjestu Jelah došlo je do izlijevanja potoka i plavljenja više stambenih i jednog poslovnog objekta.

Voda je u jelahu počela ulaziti u stambene objekte (Foto: Facebook)

Zbog novonastale situacije i nastavka intezivnih padavina u Tešnju su preduzete hitne mjere odbrane od poplava angažovanjem ljudstva i mehanizacije.

Na području Tuzlanskog kantona došlo je do izlijevanja lokalnog vodotoka u Gradačcu tako da se otežano saobraća cestom ka Šamcu.

Voda je prekrila kolovoz i obližnju benzinsku pumpu, a u Kantonalnom štabu civilne zaštite TK rekli su nam kako su upoznati sa tim problemom i da su preduzete sve mjere da se voda vrati u svoje korito.

Inače, na području TK je u porastu vodostaj, ali, srećom, bar za sada nema informacijama o poplavama.

– Preciznije i provjerene informacije imat ćemo ujutro, kada se prikupe svi izvještaju Općinskih štabova Civilne zaštite – rečeno nam je u Kantonalnom štabu Civilne zaštite TK.

Na mjernom mjestu Karanovac kod Gračanice, nivo Spreče je danas bio na koti 280 centimetara, i bio je svega 20 centimetara niži od redovne odbrane. Teško stanje u Sprečkom polju očekuje se dan ili dva od prestanka padavina, kada se u korito ove rijeke budu ispuštele znatne količine vode iz jezera Modrac. Danas se iz ove hidroakumalacije u Spreču ispuštalo 37 metara kubnih vode u sekundi.

Trenutno stanje u Gradačcu (Foto: Čitatelj)

Nadošla je i rijeka Sokoluša koja prolazi kroz centar Gračanice. Prijeti da poplavi most za Sprečko polje, kod gračaničke Toplane.

Kontaktirali smo i Federalnu upravu civilne zaštite, a direktor te ustanove, Fahrudin Solak, nam je kazao da nema razloga za paniku.

– Vodostaji Usore i Vrbasa stagniraju tako da ne bi trebalo biti pretjeranih problema. Iz Federalnom hidrometeorološkom zavodu su nam potvrdili da u narednim danima ne bi trebalo biti obilnih padavina pa bi se i stanje u pojedinim manjim mjestima trebalo stabilizirati.

Na pitanje kakvo je stanje u Tuzlanskom kantonu Solak nam je kazao da u Federalnoj upravi civilne zaštite nisu dobili nikakve informacije o problemima na ovom području.

Zbog obilnih padavina koje ne prestaju u protekla tri dana, rijeke Vrbas, Pliva i Sana u konstantnom su porastu, a do prvih izlijevanja bujičnih potoka došlo je u banjalučkim naseljima Karanovac, Pobrđe i Česma. U ovim naseljima ugroženo je i nekoliko domaćinstava.

Vodostaj rijeke Vrbas na mjernoj tački kod Delibašinog Sela dostigao je kotu redovne odbrane od poplave.


U Civilnoj zaštiti kažu da je situacija pod kontrolom. Pripadnici Vatrogasne brigade, kako nam je rečeno, nalaze se na terenu i intervenirat će tamo gdje je potrebno.

– Danas kada sam se čuo sa našim službama u Banjoj Luci, Vrbas je bio u porastu, a voda je bila u blizini kuća. Ipak, sve je pod kontrolom i među građanima nema panike – rekao je za Avaz.ba direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Na pitanje da li će se ovo ponavljati i u godinama koje dolaze, Solak nam je rekao da problem predstavlja neplanska gradnja stambenih objekata, te da nije nemoguće da će se slične stvari ponavljati.

– Kuće se prave na svim područjima, pa čak i močvarama – dodao je Solak. U banjalučkom naselju Karanovac voda je odnijela dio puta te se saobraćaj u tom dijelu odvija otežano. Situacija nije ništa bolja ni u naselju Jagare, gdje se zbog izlijevanja rijeke Vrbas saobraćaj odvijao otežano u ulici Sime i Ilije Partala. Zbog svega toga uvedena su i vanredna mjerenja vodostaja na nivou cijele RS.

Izvor:Dnevni avaz

Back to top button