Naredne sedmice razgovori oko spornih poskupljenja registracije vozila u FBiH

 

Sastanak između državnog i federalnog ministra prometa i komunikacija Ismira Juske i Denisa Lasić trebao bi biti održan početkom naredne sedmice, a na sastanku će biti govora o spornom povećanju cijene registracije za vozila na području FBiH, što je na snazi od početka 2017.

Iz kabineta ministra komunikacija i transporta BiH Ismira Juske potvrđeno je Patriji su iz ovog ministarstva zatražili sastanak sa kolegama iz entitetskog ministarstva, te da bi se on mogao održati već naredne sedmice.

Registracija vozila u Federaciji BiH skuplja je od početka 2017. za 30-ak KM. Na poskupljenje je utjecala uvećana cijena EKO testa, sa dotadašnjih 5 KM na 22, 32 i 36 KM, ovisno od  vrste motora vozila. 

Pravilnik o povećanju cijena za EKO tekst donio je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić krajem 2016., no vrlo brzo se uspostavilo da je Pravilnik nezakonit.

Eksperti za saobraćaj objašnjavaju za Patriju da je redovni tehnički pregled propisan državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila. Cijena EKO testa prema državnom Pravilniku i dalje je važeća i iznosi 5 KM. Samo državni ministar komunikacija i transporta može da vrši izmjene i dopune vezane za redovni tehnički pregled vozila, uključujući i EKO test. Prema tome, Pravilnik koji je donio federalni ministar prometa i komunikacije je nezakonit.

Na području Federacije BiH godišnje se registruje oko 600.000 vozila. Poskupljenje od prosječnih 30 KM po automobilu donosi i novih oko 18 miliona KM, koje građani trebaju izdvojiti za registracije vozila u 2017, ukoliko sporni Pravilnik ostane na snazi, piše Patria.

(Izvor: Nap.ba)

Back to top button