Teška situacija u Krajini: Izlila se rijeka Sana, kuće poplavljene i odsječene od puteva

Teška situacija u Krajini: Izlila se rijeka Sana, kuće poplavljene i odsječene od puteva

Na području Srpca usljed izlivanja rijeke Vrbas najmanje 17 kuća je odsječeno od puteva, a iz jednog domaćinstva evakuisani su ukućani i stoka, potvrdio je Srni načelnik Civilne zaštite u toj opštini Dalibor Košutić.

Košutić je rekao da je od puta odsječeno pet kuća u mjestu Stari Martinac, a ukućani i stoka evakuisani su iz domaćinstva koje je zaplavljeno.

“U mjestu Lilić imamo 12 kuća odsječenih od putne komunikacije, a malo fali da dvije od njih budu zaplavljene”, naveo je Košutić.

On je rekao da su na području opštine Srbac problem stvorili i bujični vodotokovi, pa su ugrožena naselja Ćukali, gdje je obustavljena nastava u školi, kao i mjesto Srđevići.

“Ti bujični vodotokovi su u fazi smirivanja i tokom dana se očekuje povlačenje tih voda”, naveo je Košutić.

On je dodao da Civilna zaštita prati situaciju i pomaže stanovništvu.

Vodostaj Miloševice naglo je porastao tokom noći, a Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor intervenisala je na više lokaliteta i pružala pomoć stanovništvu zahvaćenom poplavom, saopšteno je iz gradskog Odsjeka civilne zaštite.

“Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice tokom noći su ispumpavali vodu iz podruma Gerijatrijskog doma na Urijama, iako se voda kasnije povukla u korita rijeka Gomjenica, Miloševica, Puharska i drugih koje sada ne ugrožavaju naselja koja im gravitiraju”, navodi se u saopštenju.

Vodostaj rijeke Sane jutros je na području grada Prijedora iznosio 410 centimetara, što je za 10 centimetara ispod nivoa proglašavanja stanja redovne odbrane od poplava.

Pripadnici prijedorske Civilne zaštite su u stalnom kontaktu sa kolegama iz Sanskog Mosta, odakle već pristižu informacije o stagnaciji vodotoka Sane.

“S obzirom na prestanak padavina na slivnom području rijeke Sane i povoljne vremenske prognoze ne očekuje se dalji rast vodotokova i intenzivnije poplave”, naglašavaju iz Odsjeka civilne zaštite, gdje kontinuirano prate nivo vodostaja i u slučaju potrebe predlagaće gradonačelniku Prijedora preduzimanje potrebnih mjera.

 

(Izvor: Srna)

Back to top button