BIHMektić: Dodiku želim dug život i dobro zdravlje, ali neće sići s crne liste

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, na današnjoj konferenciji za novinare, posebno se osvrnuo i na pritisak koji dolazi od vladajuće garniture u Banjoj Luci prema njegovim aktivnosti.

DRAGAN MEKTIĆ – ANADOLIJA

– U posljednje vrijeme haranga koja dolazi od aktuelne vlasti u Banjoj Luci prema mojim aktivnostima koje radim. Kada sam to analizirao, shvatio sam da je to je pokušaj teškog kompromitovanja. To rade na način da finansiraju neke pojedince izvan RS, pomoću Fonda za stratešku kulturu koji se nalazi u Beogradu. Sve je povezano s Rusijom. Vidjeli ste da su se žestoko okomili na Crnu Goru, sada su se okomili na Aleksandra Vučića kroz tekstove Dževada Galijaševića i Predraga Ćeranića. Pomoću Fonda za stratešku kulturu vrši se destabilizacija u BiH. I vidjet ćete da se tu napadaju institucije koje teže da naprave red i disciplinu – rekao je Mektić.

Dalje je naveo kako vlasti u RS žele da političari iz Saveza za promjene napuste Sarajevo, piše Avaz.

– Naredne sedmice Aleksandar Vučić kreće iz Beograd i dolazi u Sarajevo. Rekao je da dolazi u Sarajevo da pravi mir i pomirenje s Bošnjacima. A ovi hoće da istjeraju iz institucija BiH, da ne brinemo o miru i da ne radimo o pomirenju s Bošnjacima, za što se zalažem i sam – istakao je Mektić.

On je naveo da je nakon krize oko revizije, Nikola Špirić zakazao sastanak s delegacijom SDA i koji se održao u Lukavici.

– Nikola Špirić u društvu s Aleksandrom Vranješom je zakazao sastanak s delegacijom SDA koju su činili Elmir Čamdžić i Asim Sarajlić. To se desilo prije nekoliko dana u Lukavici i Špirić je predložio kombinaciju da se istjera Savez za promjene i vlasti na nivou BiH, a da SNSD uskoči. Eto to je njihov interes – rekao je Mektić.

Također je istakao kako je vlast u RS napravila novi ugovor s lobističkom kućom 17. januara ove godine u SAD, te da je taj ugovor definiran da se mjesečno isplaćuju hiljade dolara.

– Definirano je da se mjesečno isplaćuje 90 hiljada dolara, plus svi putni i troškovi telefona. Dodik misli da će moći s tim parama da se skine s crne liste. Ja Dodiku želim dug život i dobro zdravlje, ali nećeš sići s crne liste. Ne možeš kupiti Amerikance za 90 hiljada dolara – kaže Mektić.

Izvor:haber.ba

Back to top button