Bosić o odluci suda u Haagu: Kriza će biti ublažena, ali…

Povodom odluke Međunarodnog suda pravde u Haagu koji je odbio zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju tužbe protiv Srbije, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić za N1 je kazao:


bosic

“Mislim da je ovaj put sud u Haagu brzim reagovanjem na ovu situaciju dokazao da shvata svoju odgovornost u čitavom slučaju. Odluka je bila jasna i prije nego što je objavljena, ali dobro je da je brzo objavljena da bi se na neki način, bar djelimično, sanirala situacija koju je napravio, prije svega, Bakir Izetbegović i ostali bošnjački političari koji su donijeli odluku da idu van institucija u podizanju revizije tužbe”, kazao je Bosić za N1.

“Pošto je odluka djelimično sanirala tu situaciju, veliki dio ove krize koja je nastala njenim prijavljivanjem nažalost neće biti sanirana ovom odlukom. To pitanje će ostati da lebdi. Kriza na neki način će biti ublažena, ali neće biti ni blizu njenog rješenja dok se na razriješi vaninstitucionalno djelovanje u BiH”, dodao je Bosić u razgovoru za N1.

Podsjetimo, danas su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobili pismo od Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojem se navodi da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

“Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)”, stoji u pismu članovima Predsjendištva BiH.

(Bportal.ba)

Back to top button