Putin i Netanijahu o Siriji, zabrinutosti Izraela zbog Irana

Putin i Netanijahu o Siriji, zabrinutosti Izraela zbog Irana
Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas u Moskvi s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o situaciji u Siriji i zabrinutosti Izraela zbog uloge Irana i Hezbolaha u toj zemlji.

Putin je istakao visok nivo povjerenja u odnosima s Netanyahuom, prenosi AP, uz napomenu da izraelski premijer boravi u posjeti Moskvi nakon što je prošlog mjeseca razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Netanyahu je pozdravio ulogu Rusije u borbi protiv Islamske države i drugih radikalnih ekstremista u Siriji, ali je istovremeno izrazio zabrinutost zbog prisustva iranskih snaga i Hezbolaha u toj zemlji.

– Jedna od stvari protiv koje se zajedno borimo je radikalni islamski terorizam – kazao je Netanyahu Putinu, istakavši da je prošle godine postignut značajan napredak u borbi protiv sunitskog islamskog terorizma.

Rusija je, naveo je izraelski premijer, dala veoma značajan doprinos tome.

– Naravno, ne želimo da taj terorizam bude zamijenjen radikalnim šiitskim islamskim terorizmom na čelu s Iranom – naglasio je Netanyahu.

On je upozorio da opasnost od radikalnog šiitskog islama prijeti ne samo Izraelu, već i cijelom regionu i miru u svijetu.

– Znam da smo mi partneri u želji da spriječimo bilo kakvu vrstu pobjede radikalnog islama – zaključio je Netanyahu u razgovoru s Putinom.

Prije susreta, Putinov portparol Dmitrij Peskov negirao je medijske navode da je Moskva dala Izraelu zeleno svjetlo da napadne Hezbolah.

– O tome nije razgovarano i to nije predmet razgovora – rekao je Peskov na konferenciji za novinare.

Rusija je stala na stranu Irana i Hezbolaha u pružanju podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, ali je istovremeno održala tople odnose s Izraelom, s kojim koordinira akcije da bi spriječili bilo kakve moguće incidente između njihovih vojski u Siriji, zaključuje američka agencija, prenosi Tanjug.

(Vijesti.ba / FENA)

Back to top button