VSTV: Suspendiran državni tužilac Božo Mihajlović!

VSTV: Suspendiran državni tužilac Božo Mihajlović!

Mihajlović: Podnio ostavku na mjestu šefa Odjela za organizirani, privredni kriminal i korupciju

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH suspendirala je danas tužioca Tužilaštva BiH Božu Mihajlovića, zbog krivične istrage koja je pokrenuta protiv njega, potvrđeno je za Avaz.ba iz VSTV-a

– Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je prihvatila zahtjev Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, čime je tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Božo Mihajlović privremeno udaljen od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva BiH, do okončanja istrage koja se vodi protiv njega. Odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH nije konačna odluka i na nju postoji mogućnost žalbe – saopćeno je iz VSTV-a.

Podsjećamo da je Ured disciplinskog tužioca, 2. marta 2017. godine, Prvostepenoj disciplinskoj komisiji podnio zahtjev za privremeno udaljenje Bože Mihajlovića od vršenja dužnosti tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Zahtjev je podnesen na osnovu člana 77. tačka a) Zakona o VSTV-u BiH, jer je protiv njega pokrenuta istraga u krivičnom postupku, naredbom o provođenju istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine, o čemu je Ured obaviješten od strane vršioca dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine 2. marta 2017. godine.

Komisija je uvažila zahtjev Ureda disciplinskog tužioca, koji je zatražio da se Mihajlović udalji s dužnosti tužioca do okončanja istrage koja se vodi protiv njega.

Zahtjev za suspenziju Mihajlovića podnesen je 2. februara, istog dana kada je Mihajlović podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizirani, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH. Protiv njega je u ovoj instituciji donesena naredba o pokretanju istrage zbog nesavjesnog rada u službi.

Na njegovu poziciju je imenovana tužiteljica Ozrenka Nešković.

Istraga protiv tužioca Mihajlovića, kako je prije nekoliko dana objavio zagrebački “Večernji list”, pokrenuta je zbog navoda o nestanku više desetaka hiljada maraka iz krivičnih predmeta koje je vodio.

Ova list objavio je da je riječ o ukupno 250.000 KM koje su nestale netragom i koje Mihajlović nikada nije uplatio Sudu BiH.

Mihajlović je jedan od prva četiri tužioca, koji su izabrani u Tužilaštvo BiH odlukom VSTV-a, u januaru 2003., a za rukovodioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju imenovan je u martu 2010. godine.

Božo Mihalović je široj javnosti poznat po tome što je podigao politički montiranu optužnicu protiv Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, a Radončić je odmah tvrdio da se radi o tužiocu koji nije dostojan te funkcije i, čak, je, zbog toga, zajedno sa svojim advokatima, odbio potpisati zapisnik na prvom izjašnjavanju u Tužilaštvu BiH.

Izvor:Klix.ba

Back to top button