Majke Srebrenice: Ranjene smo odlukom Suda u Hagu, ali i postupcima predstavnika BiH

Majke Srebrenice: Ranjene smo odlukom Suda u Hagu, ali i postupcima predstavnika BiH

Nekoliko stotina žena iz raznih gradova BiH, članica  nevladinih organizacija, danas se u Tuzli pridružilo majkama Srebrenice koje svakog  jedanestog u mjesecu, mirnom  šetnjom podsjete javnost na zločin genocida u kome je  1995.godine ubijeno preko 8.000 zarobljenih Srebreničana.

– Razočarane smo i do boli ranjene odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbaci zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije. Oni jesu odbacili zahtjev za reviziju, ali mi znamo da su nas iz Srbije ubijali i to će se prenositi s koljena na koljeno. Džaba stotine sudskih odluka ali u svijesti svakog ko je izgubio nekog u genocidu u Srebrenici Srbija je i dalje kriva  za ono što se dogodilo 1995.godine. Nama žrtvama ostaje da pronosimo istinu o tome – poručila je danas Hajra Ćatić predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Ćatić nije krila razočaranost postupcima nadležnih predstavnika Bosne i Hercegovine koji su svojim nečinjenjem doprinjeli da Sud u Hagu odbaci zahtjev za reviziju.

-Sve su radili u zadnji čas. Govorili su nam jedno, a radili drugo i kako da im vjerujemo. Deset godina je prošlo od prve presude i za tih deset godina deset puta su mogli podnijeti zahtjev za reviziju, a ne zadnji dan. Obmanuti smo i nećemo nikome oprostiti – poručila   je Ćatić.

 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Back to top button