Erdogan ljut na Holanđane: Opisao ih kao ostatke nacista i fašista

Holandska vlada zabranila je slijetanje aviona u kojem je bio ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, koji je u Roterdamu trebao održati miting i promovisati ideju vladajuće turske AK partije da se državljani te zemlje u Holandiji opredijele za podršku ustavnim promjenama.

Gradonačelnik Roterdama je poručio da je skup zabranjen iz sigurnosnih razloga.

“Zabranili ste našem ministru da sleti u vašu zemlju, dobro, sada ćemo da vidimo kako će vaši avioni da slijeću u Tursku”, poručio je Erdogan.

Cavusoglu je također kazao da će Turska Holandiji nametnuti teške sankcije nakon ovakve zabrane.

Austrija, Njemačka i Švicarska su također zabranile slične skupove, gdje su trebali da se održavaju mitinzi turskih zvaničnika. Erdogan je nešto ranije optužio i Njemačku za baštinjenje nacističkih praksi, što je kancelarka Angela Merkel nazvala neprihvatljivim.

Na referendumu o ustavnim promjenama koji će se održati 16. aprila u Turskoj, Erdogan traži da se prošire njegova predsjednička ovlaštenja, što automatski znači i defacto uvođenje predsjedničkog sistema u državu.

Posjete turskih zvaničnika brojnim evropskim zemljama imaju za cilj da animiraju turske državljane, koji također imaju pravo glasa na referendumu, da daju podršku prijedlogu ustavnim reformama.

Back to top button