Pozivam Ivanića koji likuje nad odlukom Suda da osudi četničko postrojavanje u Višegradu

Pozivam Ivanića koji likuje nad odlukom Suda da osudi četničko postrojavanje u Višegradu
Likovanje Mladena Ivanića na odluku Suda u Hagu bilo je veliko a danas kad se četnici postrojavaju niko od strane Srba, niko se ne usuđuje da osudi to postrojavanje četnika i bojim se da su to ponovo spremni učiniti. Ja pozivam Ivanića da osudi ovaj čin kojim se neofašistima dozvoljava postrojavanje u gradu u kojem su pobili mnogo ljudi. Zašto se ne proba na takav način pa da bude manje razmirica i podnošenja revizija i da se uđe u istinsku katarzu, kazao je za TV1 bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković

“Nažalost Međunarodni sud pravde nije ni ramatrao zahtjev koji je podnio gospodin Softić, ali ono što više boli žrtve su reakcije nakon te odluke. Srpski član Predsjedništva kaže da je to njegova lična politička pobjeda”, kazao je Duraković govoreći o odluci Suda u Hagu.

Podsjetio je da ova odluka nije poništila prvobitnu odluku da je Vojska i Policija RS-a izvršioc genocida a da je Srbija kao država odgovorna za nespriječavanje genocida. Tako da sve ove druge špekulacije o tome da li se znalo da agent nema legitimitet to su već političke špekulacije što vrijeđa sve žrtve.

Duraković smatra kako se zna da problem dolazi od druga dva člana Predsjedništva i politička prepucavanje se ne bi trebala voditi unutar probosanskog bloka.

“Gospodin Čović je koketirao i on čak je branio eventualnim podnošenjem tužbe protiv Hrvatske što je jako podlo sa njegove strane. Mislim da se gospodin Čović najpodlije odnosio prema ovom slučaju”, naveo je Duraković.

On je govoreći o političkoj situaciji u Srebrenici kazao da među bošnjačkim odobrnicima vlada potpuna politička podjeljenost na dva bloka što rezultura gubljenjem političkih pozicija do sitnih i banalnih stvari.

“Gubljenjem načelnika opštine i većine u skupštini počela su previranja tako da gubimo mnogo zbog toga što pojedinci liječe svoju sujetu kroz  taj nekakav legitimitet koji su im građani dali. Bojim se da postoji dosta ličnih animoziteta a Srebrenica je svakako veći interes od bilo kojeg pojedinca”, dodao je Duraković.

Komentarišući postrojavanje četnika u Višegradu Duraković ističe da su rekacije i likovanja Mladena Ivanića na odluku Suda u Hagu bile velike a danas kad se četnici postrojavaju niko od strane Srba niko se ne usuđuje da osudi postrojavanje četnika.

“Bojim se da su to ponovo spremni učiniti”, kazao je Duraković.

“Ja ga pozivam da osudi ovaj čin kojim se neofašistima dozvoljava postrojavanje u gradu u kojem su pobili mnogo ljudi. Zašto se ne proba na takav način pa da bude manje razmirica i podnošenja revizija ako se uđe u istinsku katarzu”, kazao je Duraković.

On je kazao da je  prije nekoliko dana specijalna policija Srbije izvršila hapšanje nekoliko Bošnjaka na jezeru Perućac koje pripada Opštini Srebrenica.

“Ljudi su se vozili čamcem po tome jezeru a oni su bombastično sa oružjem uhapsili tri Bošnjaka i odveli ih u Užice gdje su podvrgnuti procesuiranju a o tome niko ne govori. Danas sam bio sa tim ljudima i oni doslovce žele napustiti Srebrenicu”.

Ako takve poruke budu dolazile a sa druge strane nema nikoga da o tome nešto kaže i da se tome suprostavi onda mi možemo samo čekati sudbinu koja može biti kobna – zaključio je Duraković.

(Vijesti.ba)

Back to top button