Srebrenica: Požar uništio pet stanova u potkrovlju i kompletan krov zgrade

Požar, koji je u nedjelju uvečer izbio u potkrovlju stambene zgrade S7, u srebreničkom naselju Baratova, prouzrokovao je velike materijalne štete, ali, na sreću, nije bilo povrijeđenih, jer su pripadnici Policijske stanice Srebrenica na vrijeme evakuirali stanare iz zgrade.

Vatra se proširila i zahvatila nekoliko stanova i krov zgrade, koja se nalazi u strani, te je bila nepristupačna za prilaz vatrogasnih cisterni i dometa mlaznica sa zemlje. Srebreničkim vatrogascima u pomoć su pristigle i kolege iz susjedne općine Bratunac, koje je pozvao srebrenički načelnik Mladen Grujičić. S pet vatrogasnih vozila i ručnim protiv – požarnim aparatima požar je nakon jedan sat lokalizovan, a potom potpuno ugašen. U gašenju požara učestvovala je i cisterna ovdašnjeg Komunalnog preduzeća „Polet“

 Aleksandar Simić, jedan od stanara ove zgrade i uposlenik općinske administracije, kaže da se u zgradi osjetio dim i da je, najvjerovatnije, došlo do zapaljenja nekog od dimnjaka, a vatra se proširila na krovnu konstrukciju i zahvatila nekoliko stanova u potkrovlju i krov kompletne zgrade. Kaže da je uspio spasiti nešto garderobe, a ostalo je sve izgorilo.

Pored njegovog stana, potpuno je uništen stan Radivoja Jovanovića, Dušana Savića, Daneta Katanića i prazan stan Zemljoradničke zadruge Srebrenica, dok su poplavljeni svi stanovi ispod potkrovlja.

Nadležne službe vrše uviđaj kako bi utvrdile uzrok požara. Kako nezvanično saznajemo, požar je izbio iz dimnjaka ili zajedničke ventilacije na koju su mnogi stanari priključili svoje peći na čvrsto gorivo.

Načelnik Grujčić je najavio da će tokom dana biti formirana općinska stručna komisija za procjenu štete i sačiniti predračun sanacije na zgaradi i stanovima. Kazao je da će općina privremeno zbrinuti stanare koji su ostali bez svojih domova.

Dnevni avaz.ba

Back to top button