Grabar-Kitarović i Čović na konferenciji u Neumu “Hrvati Bosne i Hercegovine nositelji europskih vrijednosti”

Grabar-Kitarović i Čović na konferenciji u Neumu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović sudjelovaće na velikoj naučlnoj konferenciji pod nazivom “Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji evropskih vrijednosti”, koja će  od 16. do 17. marta biti održana u Neumu, na kojoj će se govoriti o evropskom putu i popravljanju položaja Hrvata u BiH.

Kako je danas saopćio Ured za informiranje Predsjedništva BiH, predsjednica Grabar-Kitarović će se, zajedno s kolegom Čovićem, obratiti sudionicima konferencije pozdravnim govorim, a uvodno predavanje održaće hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier.

Konferencija će biti podijeljena u tri panel rasprave.

Prva se odnosi na istoriju, kulturu, jezik i obrazovanje Hrvata BiH, druga panel rasprava posvećena je evropskom putu kao okviru za demokratizaciju BiH, dok će u petak, 17. marta, na posebnom panelu biti raspravljano o ustavnoj i institucionalnoj jednakopravnosti Hrvata kao temelju evropske BiH.

Na konferenciji će govoriti rektorica Univerziteta u Mostaru Ljerka Ostojić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, te rektor Sveučilišta u Splitu i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske Šimun Anđelinović.

Biće organizovana  i humanitarna večera, a prikupljena sredstva biće darovana Udruzi “fra Slavko Barbarić“ iz Međugorja, koja 25 godina brine i za mlade talentirane i materijalno ugrožene studente.

Dnevni avaz.ba

Back to top button