Oko 70 radnika sarajevske firme TEO prisiljeno da radi prekovremeno bez plate i uplaćenih doprinosa

Oko 70 radnika sarajevske firme TEO prisiljeno da radi prekovremeno bez plate i uplaćenih doprinosa
Nekada izuzetno uspješna firma koja je svoje proizvode većinski izvozila i ostvarivala godišnji promet od tri miliona KM, sada je na rubu propasti, opterećena kreditima i drugim zaduženjima. Oko 70 očajnih radnika obratilo se našoj redakciji navodeći kako su žrtve lošeg rukovodstva aktuelne uprave preduzeća – generalne direktorice Erne Ibrahimović i izvršnog direktora Adnana Bektića.

Rad u dvije smjene, prazni računi

Radnici su optužili upravu za niz nelegalnih radnji među kojima su prisiljavanje na rad bez isplate plate, prisiljavanje na rad van radnog vremena, neplaćanje prekovremenih sati, nepoštivanje državnih praznika i zakonom propisanih neradnih dana, te nepoštivanje zaštite na radu, ugrožavanje zdravlja i sigurnosti radnika.

Duguje im se plata za novembar, decembar i januar za koju im je, kako kažu, direktorica rekla da je ne očekuju jer je nisu zaradili. Apsurd je što radnici rade u dvije smjene kako bi stigli odgovoriti na sve zahtjeve i narudžbe.

“Mi smo radili i proizvodili preko svih dotadašnjih kapaciteta u 2016. neko vrijeme smo imali proizvodnju u dvije smjene. Nikada se više nije radilo, a nikada manje novca nismo posjedovali. Sigurni smo da je novac namijenjen poslovanju firme i dobitku dioničara, otišao u druge džepove. Znamo da novac imamo, ali nam je skriven Pronaći ga treba i izmiriti dugovanja prema bivšim i sadašnjim radnicima, prema državi”, istakli su radnici.

Ne izmiruju obaveze prema državi

Sastanak sa SSSBiH i Sindikatom metalaca FBiH

Sastanak sa SSSBiH i Sindikatom metalaca FBiH

Zabranjeno im je sindikalno udruživanje, a Pravilnik o radu je ukinut. Radnici tvrde i kako su pod stalnim pritiskom, prijetnjama otkazom, a da su imovina i budžet firme zloupotrebljeni. Također, ne daju im pravo na sporazumni otkaz.

“Pored navedenih radnji Erna Ibrahimović je učinila cijeli niz sumnjivih novčanih transakcija koje treba posebno ispitati. Time je oštetila radnike i ostale dioničare Tvornice elektro opreme d. d. Zaposlenicima Tvornice elektro opreme tokom 2016. godine nisu uplaćivani doprinosi, a pored toga Erna Ibrahimović uredno ne plaća PDV i ostale obaveze koje preduzeće mora izmirivati. Planirano i po nečijem nalogu je za samo kratko vrijeme Tvornicu elektro opreme veoma zadužila (kreditna zaduženja i hipoteke), a dugove prema dobavljačima apsolutno ne izmiruje”, kazali su radnici u prijavi koju su uputili Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, SIPA-i, Tužilaštvu FBiH i Tužilaštvu KS, SSSBiH, Poreznoj upravi, Službi za zapošljavanje KS i Inspektoratu rada KS.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajaramović i predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Selimović posjetili su ovu firmu 31. januara koji su utvrdili da je novac bio odbijan od plata, ali da nije proslijeđivan granskom niti generalnom sindikatu, da je ukidanje Pravilnika o radu bilo nezakonito, te da radnici nisu potpisnici kolektivnog ugovora.

“Formiran je Inicijativni odbor nakon čega je zakazana Skupština na kojoj su izabrani novi organi Sindikalne podružnice. S obzirom da je formirano novo rukovodstvo Sindikalne podružnice TEO stvorili su se preduslovi za utvrđivanje reprezentativnosti Sindikalne podružnice, neophodno za potpisivanje Pojedinačnog kolektivnog ugovora, kao i za pokretanje otvorenih razgovora sa Upravom vezano za probleme sa kojima se susreću radnici”, saopćeno iz Sindikata metalaca FBiH.

Dodali su kako su direktori bili saglasni s ovim, te da će nakon sjednice nove produžnice biti održan sastanak sindikata i uprave ove firme koji ima za cilj rješavanje svih delegiranih problema na obostrano zadovoljstvo poslodavca i radnika.

Dionice po tri feninga

Istaknuto je kako je i kupovina dionica firme bila upita. Dionice su prodane za 4.000 KM (tri feninga po dionici) koje je kupila direktorica Ibrahimović, a radnici su iskazali nezadovoljstvo kazavši kako su trebali ponuditi mogućnost otkupa dionica i radnicima.

“Erna Ibrahimović je 2015. godine i preduzeće Elektropartner AG na nelegalan i sumljiv način i upitnim kapitalom, preko brokerske kuće AW broker kupuje dionice Tvornice elektro opreme i postaje jedan od njenih vlasnika. Poznato nam je da je: trgovina dionicama bila nelegalna, netransparentna – izvršena uz pomoć brokerske kuće AW broker Sarajevo. Ista brokerska kuća upletena je u niz malverzacija, i nedavnu privatizaciju Fabrike duhana Sarajevo, te postaje predmet istrage FUP-a”, istakli su radnici.

Pored svega toga, sigurnost radnika je ugrožena svakodnevno. Servisiranje mašina se ne vrši redovno, oprema koju imaju nije adekvatna i do sada su bila dva slučaja povreda na radu. U oba slučaja nije isplaćena odšteta, a radnici su se zbog neovjerenih knjižica liječili privatno.

Porezna uprava zapečatila objekat

Direktorica je početkom marta obavijestila radnike kako će se svaka naredna plata od februara ove godine isplaćivati redovno u punom bruto iznosu, a da će se po 25 posto od dugovanja za plate isplaćivati svakog 20. i 5. u mjesecu. Također, rečeno im je kako će se zaostali doprinosi riješiti u skladu sa sporazumom koji su postigli s Poreznom upravom i Zavodom zdravstvenog osiguranja.

Kako saznajemo od radnika, do realizacije ovog obećanja nije došlo.

U preduzeće su 9. marta ušli i inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, te je preduzeće bilo zapečaćeno. Oduzeta je dokumentacija, a računi su blokirani. Dug zaključno sa 31.12.2016. godine po osnovu poreza, doprinosa, taksi i naknada iznosio je 258,8 hiljada KM.

Klix.ba
Back to top button