SANSKI MOST: Šestogodišnjem dječaku s teškim oboljenjem kičme potrebna pomoć

SANSKI MOST: Šestogodišnjem dječaku s teškim oboljenjem kičme potrebna pomoć

Šestogodišnji dječak Hajro Mušić iz Sanskog Mosta ima samo šest godina, a zbog teškog deformiteta kičme, s kojim je rođen, nikada nije prohodao.

Iako ove godine treba da krene u prvi razred osnovne škole, njegovi roditelji Meksudin i Zlatija Mušić kažu kako to neće biti moguće, jer mališan zahtijeva intenzivnu i cjelodnevnu brigu i zaštitu.

Porodica Mušić je iz sela Modra, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, ali već godinama žive u alternativnom smještaju, u jednoj zgradi u mjestu Fajtovci. Sem malog Hajre, supružnici imaju još dvoje djece, 14godišnjeg dječaka i petogodišnju djevojčicu, a porodica preživljava od skromne mjesečne invalidnine koja stiže na ime njihovog mališana.

“Tokom trudnoće nije bilo nikakvih problema, sve je bilo u redu, ali se situacija iskomplikovala tokom poroda, pa je Hajro rođen s deformisanom kičmom. Odmah je upućen u Klinički centar u Sarajevo, gdje je proveo dva mjeseca, a posljednjih šest godina neprestano smo po zdravstvenim ustanovama”, kaže mališanova majka.

S tugom dodaje kako je stepen oštećenja kičme toliki da su liječnici konstatovali da je to trajno stanje te da bi eventualni operativni zahvat mogao biti rizičan po dječakov život.

Roditelji ga dva puta sedmično vode u obližnji Dom zdravlja u Sanskom Mostu, gdje se podvrgava fiziološkim tretmanima. I pored životnih nedaća koje su ga zadesile, Hajro je, kažu otac i majka, živahan dječak.

“Nikada nije stao na svoje noge, ali je pun volje za životom. Neumoran je u igri, neprestano puže i istražuje po kući, jednostavno sve ga zanima”, kažu roditelji.

Niko od supružnika nema stalno zaposlenje i glavni izvor prihoda za njih je dječakova invalidnina, koja međutim nije dostatna za pristojan život, budući da su troškovi liječenja veoma visoki.

Svi koji žele pomoći malom Hajri Mušiću i njegovoj porodici mogu to učiniti uplatom novčanih sredstava na žiro račun: 1990446056403745.

 

(Izvor: Nezavisne.com)

Back to top button