Komšić o ostavci Izetbegovića: Daj Bože kćeri da te aga uzme (VIDEO)

Komšić o ostavci Izetbegovića: Daj Bože kćeri da te aga uzme (VIDEO)

Komšić u studiju TV Alfa

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić bio je gost popodnevnog programa “Nešto novo” na TV Alfa. Tokom intervjua, Komšić se osvrnuo na odgovornost člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, vezano za propali pokušaj revizije po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

– Šta god mi pričali, ja vam garantujem da Bakir Izetbegović neće podnijeti ostavku. Možemo je tražit koliko god to hoćemo, on to neće uraditi, to je jedino sigurno. Ali, jedan stepen njegove odgovornosti u ovoj priči postoji, kao i ljudi koje je on slušao kada je vukao poteze. Ja tu prije svega mislim na činjenicu da se od bh. javnosti sakrilo to pismo iz maja prošle godine. Koliko vidim, 26. maja je odgovoreno gospodinu Softiću da bi za njegovu legitimaciju pred Sudom ponovo trebala biti nova odluka državnih organa u ovom slučaju Predsjedništva, to jeste sigurno razlog da se Izetbegoviću ispostavi ta faktura ostavke. Međutim, kako to kod nas hoda ‘daj Bože kćeri da te aga uzme’, dakle to se neće desiti – tvrdi Komšić.

Kako je naveo, nije riječ samo o činjenici da je sakriven jedan fakat, nego je činjenica i da je cjelokupna javnost, koja je zapravo na strani istine i pravde, na neki način vučena za nos.

Osjećao sam se izmanipulisano i prevareno

Komšić je kazao i da se, nakon što je otkriveno pismo iz maja 2016., osjećao izmanipulisano i prevareno, te da nikako nije mogao shvatiti logiku koja je vodila te ljude da to urade.

– Ja nisam mogao da ispratim normalnu ljudsku logiku u tom postupku. Imaš pismo u kojem jasno piše šta je i kako je, i ti ga kriješ, odnosno na neki način, nemojte me pogrešno shvatiti, praviš se lud…, a to pismo dolazi iz zvaničnih institucija kojima se ti obraćaš. Nema logike u tom ponašanju. Zašto to raditi?! Da se izašlo pred ljude u ovoj zemlji, pa na kraju krajeva, u Vijećnici pet do dvanaest to pomenulo, vjerovatno bi bilo rečeno ‘stanite ljudi, da vidimo gdje idemo, šta radimo?!’. Ali, ne možeš ti reći ‘ja to neću uvažiti jer je to pismo došlo iz registara Suda’ – istaknuo je Komšić.

O hapšenjima članova SDA

Kada je riječ o hapšenjima visokopozicioniranih članova SDA, Komšić je kazao kako bi volio vjerovati da su instutucije u ovoj zemlji spremne da se bore sa takvim stvarima.

– Ali, ono što mi je indikativno jeste da sam ja u ovom poslu naučio da nema slučajnosti u bilo kojoj vrsti javnog posla, pogotovo u politici Bosne i Hercegovine, i indikativno mi je da se hapšenje Zukića odvija u trenutku kada se održava skup u Vijećnici. Dizanje optužnice protiv ostalih se dešava u vrhuncu priče oko revizije presude. Ako je čovjek paranoičan, on će to staviti u kontekst da se željelo nešto tim trenutkom postići, dakle da se zamagle stvari da se nekim višim temama pokrije ta priča – rekao je lider DF-a.

Aleksandar Vučić najatraktivniji gost

– Aleksandar Vučić je najatraktivniji gost Samita lidera zapadnog Balkana – kazao je predsjednik DF-a.

Kada je riječ o medijskim špekulacijama vezano za eventualni napad na srbijanskog premijera, Komšić je ocijenio da ne postoji takav naboj u Sarajevu.

– Ja se nadam, nikad se čovjek ne može 100 posto zakleti da će to tako biti, ali ja jednostavno ne vidim nikakav naboj u tom smislu u ljudima u Sarajevu, u BiH sad da bi ga neko napao. Nikad vi ne možete isključiti te prljave i podmukle igre tih obavještajnih i paraobavještajnih struktura koje takve stvari obično i organizuju i izvode. Ali, te vrste naboja da će neko spontano napasti Vučića u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini nema, koliko ja vidim i koliko ja to mogu da osjetim – kazao je Komšić.

Kompletno gostovanje u popodnevnom programu “Nešto novo” možete pogledati i na linku:

Autor: TV Alfa

 

Back to top button