Novo zveckanje oružjem: Putin pripaja teritoriju još jedne države?

Novo zveckanje oružjem: Putin pripaja teritoriju još jedne države?

Foto: Agencije

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je potpisivanje ugovora kojim će se oružane snage odmetnute gruzijske pokrajine Južne Osetije uklopiti u strukturu Vojske Rusije.

Kako javljaju agencije, Gruzija je osudila potez ruskog predsednika Vladimira Putina, a može se očekivati da će isto učiniti brojne zapadne države, uz optužbu da Kremlj u tišini priprema aneksiju dijela teritorije druge suverene države, nakon što je isto uradio s ukrajinskim Krimom prije dvije godine.

Moskva de fakto već godinama kontroliše Južnu Osetiju, planinski region na sjeveroistoku Gruzije, ali je dosad taj region službeno tretirala kao nezavisnu državu, doduše međunarodno nepriznatu.

Prema tekstu predloga za koji Putin insistira da se potpiše što prije, separatisti u Južnoj Osetiji bi uz blagoslov Moskve trebalo da prihvate nove operativne procedure za njihove oružane snage, dok će struktura i ciljevi tih oružanih snaga biti formirani u dogovoru s Rusijom, prenosi “Jutarnji list”.

U sporazumu također stoji da se pripadnici oružanih snaga Južne Osetije mogu prebaciti u Oružane snage Ruske Federacije u ruskoj bazi u Južnoj Osetiji. Nadalje, separatisti će smanjiti sopstvene oružane snage u skladu s brojem novih vojnika koje u svojoj bazi zaposle Rusi. Ugovor sa separatistima trebalo bi da zaključe ruski ministri odbrane i vanjskih poslova.

Gruzijski ministar spoljnih poslova Mikheil Janelidze je tu najavu žestoko osudio.

“Bilo koji sporazum između Ruske Federacije i de fakto vodstva Južne Osetije nije legitiman. Takvi koraci ne vode prema očuvanju mira i narušavaju mirovni proces, nužan za razješnjenje konflikta”, navedeno je i u izjavi Janelidzea.

Južna Osetija se od Gruzije odvojila u ratu nakon raspada Sovjetskog saveza, a situacija je dodatno eskalirala 2008. godine kada je Rusija u Južnu Osetiju poslala svoje trupe sa objašnjenjem da želi da zaštiti civile te pokrajine od gruzijskih snaga. Gruzija je, uz diplomatsku, ali ne i vojnu podršku zapadnih sila, taj potez nazvala običnom otimačinom teritorija.

Nakon kratkog rata Rusija je priznala Južnu Osetiju kao nezavisnu državu, ali njihov potez je slijedila tek nekolicina drugih međunarodno priznatih država. Kritičari ruske vanjske politike pak smatraju da je intervencija u Južnoj Osetiji bila samo eksperiment za kasniju aneksiju ukrajinskog poluostrva Krima.

avaz.ba

Back to top button