Ministar vanjskih poslova Hrvatske zaprijetio novom krizom u BiH ako ne bude usvojen izborni zakon po volji HDZ-a

Usvajanje novog izbornog zakona nužno je kako Bosna i Hercegovina ne bi zapala u novu političku krizu, kazao je u petak u Neumu ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier. Ovo upozorenje treba razumijeti kao direktnu prijetnju Bosni i Hercegovini. 

To je najvažnija politička poruka s kojom su hrvatski čelnici stigli na skup o Hrvatima u BiH, pošto je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ranije rekla da “očekuje žurno donošenje novog izbornog zakona koji će garantirati ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda”, javljaju agencije.

– Za uspješnost evropskog puta nužno je paralelno voditi dva procesa. S jedne strane, to je nastavak provedbe socijalno-ekonomskih reformi, a s druge strane nužno je ući u političke reforme, posebice u pogledu reforme izbornog zakonodavstva – rekao je Stier i pojasnio kako rok što ga je Ustavni sud BiH dao za reformu izbornog zakonodavstva ističe u junu 2017. godine.

– Poznato je da se u izbornoj godini 2018. više neće moći mijenjati pravni okvir za izbore. Zbog toga je ovo proljeće pravo vrijeme da se taj važan dio političke reforme provede, jer ako do toga ne dođe, legitimitet izbora 2018. bit će doveden u pitanje, i doći će do novog produbljivanja političke krize u BiH – istakao je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova.

On se u svome izlaganju pozvao i na analizu Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara u kojoj su navedeni brojni primjeri narušavanja prava Hrvata kroz izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma.

– Mi ne govorimo ovdje o novom Daytonu, ili novom Ustavu, već o tome da su se u posljednjih 20 godina više puta mijenjali važni i temeljni elementi na način da se sve više udaljavalo od koncepta BiH kao države triju jednakopravnih naroda i jednakopravnih građana. BiH nije država samo jednog naroda, niti  samo jedan narod može pretendirati na monopol glede državotvornosti – rekao je Stier.

I Grabar-Kitarović je ranije ocijenila je da je “puzajućim” izmjenama Daytonskog sporazuma i odlukama visokih međunarodnih predstavnika ‘ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH’ i najavila da će Hrvatska pojačati diplomatske napore kako bi se dogradio Daytonski mirovni sporazum i spriječili vanjski utjecaji u BiH i širem susjedstvu.

Milorad Dodik je danas odmah odgovorio hrvatskoj predsjednici da nema ništa od dograđivanja Dejtonskog sporazuma.

Današnje izjave hrvatske predsjednice i ministra vanjskih poslova su ozbiljna najava da će Hrvatska u narednom periodu vršiti brojne pritiske na Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, izazivanje političke krize, odnosno blokiranje funkcioniranja naše države biće glavni metod tog pritiska.

saff.ba

Back to top button