Njemačka i SAD prijateljske zemlje

Njemačka i SAD prijateljske zemlje
Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da su SAD i Njemačka prijateljske zemlje.

Kako je rekao, prijateljstvo je zasnovano na zajedničkim vrijednostima i da i Njemačka i SAD žele mir u svijetu.

Izrazio je snažnu podršku SAD prema NATO. Istakao je ono što je više puta govorio – da zemlje članice NATO moraju da povećaju budžet za odbranu.

– To je nefer prema SAD, moraju da plate više – rekao je Trump.

Američki predsjednik se zahvalio Merkel na liderstvu i podršci NATO u Afganistanu i rekao da SAD cijene živote 50 njemačkih vojnika koji su tamo izgubili živote.

Također, rekao je da Merkel zajedno sa francuskim predsjednikom u Ukrajini traži mirno riješenje i da SAD to veoma cijene.

– Naše dvije zemlje štite narode od radikalnog islamskog terorizma i cilj je pobjeda nad Islamskom državom. Ipak, imigraciona sigurnost je nacionalna sigurnost. Treba da zaštitimo narod i spriječimo one koji žele da šire terorizam unutar naših granica. Imigracija je privilegija, ne pravo – naveo je Trump.

Njemačka kancelarka je na početku svog obraćanja naglasila da je uvijek smatrala da je “bolje pričati jedno s drugim neko jedno o drugom”.

– Pričali smo o međunarodnoj situaciji, zajedničkim interesima… NATO je od velike važnosti za nas i nismo bez razloga ranije rekli da i Njemačka mora da poveća svoje trošenje na odbranu. Pričali smo o Afganistanu u kojem ćemo nastaviti misiju i drago mi je da će i SAD nastaviti svoju misiju tamo – rekla je Merkel.

Kako kaže, Njemačka će nastaviti i svoj rad u Siriji, gdje će nadgledati dešavanja i tražiti političko rješenje, kao i u Libiji.

– Zahvalna sam administraciji SAD i predsjedniku što se lično posvetio sporazumu iz Minska. Mora postojati mirno rješenje za Ukrajinu, a i odnos sa Rusijom se mora poboljšati – istakla je Merkel.
(Vijesti.ba / Avaz)

Back to top button