Djeca & Emocije: Mama, voliš li me još ili stigla je druga beba

Kako postići da starije dijete ne bude ljubomorno na bebu

 


MART 16, 2017

Nije rijedak slučaj da starije dijete bude ljubomorno na novog brata ili sestricu. Ljubomora je naročito česta ukoliko je starije dijete i samo prilično malo – recimo, ima između dvije i četiri godine i jako mu teško pada što više nije centar vašeg malog porodičnog svijeta.

Odjednom je tu još jedno dijete, malo i kmečavo, kome vi posvećujete puno pažnje – pažnje koja bi, po mišljenju starijeg djeteta, trebalo pripadati njemu.

Ova ljubomora je sasvim normalna pojava i nema ništa s tim da li starije dijete voli ili ne svog malog batu ili sestricu. Zapravo, nije uopće rijetkost da starije dijete obožava mlađeg brata ili sestru – i da je i dalje ljubomorno.

Ovoj ljubomori ipak ima lijeka – njeno ispoljavanje može se smanjiti nekim trikovima.

U principu, najzgodnije je starijem djetetu skrenuti pažnju na to da je starije – da je veće, da može uraditi mnogo više stvari od beba. Recimo, možete mu dati gumene bombone i skrenuti mu pažnju na to da ih beba još nije u stanju jesti (isto možete učiniti sa različitim vrstama hrane koja još nije na bebinom jelovniku), a možete mu dati i neke igračke kojima se može zanimati, a za čiju upotrebu je beba suviše mala.

Možete – i to se često pokaže kao najefikasnija varijanta – u nekoj manjoj mjeri čak i uposliti starije dijete da vam pomaže oko bebe – ništa što bi dijete opteretilo (ipak se radi o malom djetetu), ali može vam dodati nešto dok kupate bebu, može vam pomoći u prepovijanju bebe i slično.

Tako će se starije dijete osjetiti jako važnim i “velikim”, plus će vam pomagati, plus se, pošto se zapravo istovremeno bavite i njim i bebom, neće ni osjećati ljubomoru.

Riječi ne pomažu

Tu nije uvijek dovoljno uvjeravati dijete da ga i dalje volite, ništa manje nego ranije. Ni vika ne pomaže nešto mnogo – nakratko će uplašiti dijete, kao i zadovoljiti njegovu potrebu za pažnjom (i vikanje je bolje nego nikakva pažnja), ali ubrzo se može desiti da opet počne po starom.

bebeimame.ba

Back to top button