Dodik: Pojedinci iz bošnjačkog vrha su mi obećavali podjelu BiH!

Dodik: Pojedinci iz bošnjačkog vrha su mi obećavali podjelu BiH!

Screenshot (Dodik: Bošnjački narod je dobar narod)

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik kazao je u intervjuu za Face TV, koji je večeras dao Senadu Hadžifejzoviću, da su mu pojedinci iz bošnjačkog vrha u Sarajevu u proteklih 11 godina obećavali mogućnost podjele zemlje, ali nije želio otkriti o kome se radi.

Najbolje ocjene

Na pitanje Hadžifejzovića da li mu je ikada iko u 11 godina iz bošnjačkog vrha i SDA rekao da je i za opciju podjele BiH, jer je bilo onih koji su u proteklih 25 godina bili na stanovištu da BiH može biti kao fildžan, ali da je država, Dodik je odgovorio sa: “Jeste, naravno”.

– Vi ste sami rekli da ima onih koji govore, pa zašto mislite da i meni neko nije rekao?! Naravno, da je bilo ljudi koji su govorili o tome, koji su bili visoko i među prvima, ali vam neću reći o kome se radi – kazao je Dodik.

Dodao je da nije jedini govorio o tome i da u “političkom biću bošnjačkog naroda, vidimo čak akademike koji kažu da možda treba razmišljati o nekoj varijanti tog razlaza”, ali da “on uvijek mora da bude na miran način”.

– Nikada neću isključiti tu vrstu priče – dodao je Dodik.

Kazao je da ima “najbolje ocjene za Bošnjake”.

– Bošnjački narod je dobar narod, radan narod, ima poštenja. Ali sam smatrao da narod ne zaslužuje elitu koju ima u Sarajevu koja mu sije iluziju i ne vodi ka realnosti boljeg života – naglasio je Dodik.

No, dodao je da ne želi voditi RS u avanturu.

Trajni mir

– Nijedna aktivnost koju provodim ne smije da dovede do nasilja. Ja sam spreman da se odreknem bilo koje aktivnosti koja bi u suštini mogla da izazove nasilje. Razumio sam neke poruke onih koji su se pozivali na rat. Stvari u RS i BiH se moraju rješavati dijalogom – naveo je Dodik.

Nadalje, podvukao je da je “vrijeme da bez stranaca odgovorne strukture Bošnjaka, Srba i Hrvata sjednu i da dodvorimo kako možemo, a ako ne možemo da napravimo miran proces koji nikome neće smetati, a u funkciji da ovdje bude trajni mir”.

– Politička elita Bošnjaka nije ostvarila rezultate koji su Bošnjacima predstavljeni. Nezadovoljni su Srbi, nezadovoljni su Hrvati… Sve više liči da ovakva BiH odgovara samo strancima koji se ovdje uče. Najbolje da sjednemo i da idemo dalje – smatra on.

U opširnom intervjuu Dodik je govorio i o odnosima s rukovodstvom Srbije. Hadžifejzović je Dodiku pročitao dijelove intervjua kojeg je Aleksandar Vučić danas dao “Dnevnom avazu”, naglašavajući ocjene premijera Srbije i predsjedničkog kandidata da poštuje integritet BiH, za razliku, kako je primijetio Hadžifejzović, od Dodika. Također, pročitao je ocjenu Vučića za “Avaz” da je Dodiku u lice kazao da ne podržava raniji referendum u RS, te da želi dobre odnose sa svim bh. narodima.

– Oko referenduma smo imali različite pozicije. Mi smo imali jednu, Vučić drugu. Ima pitanja na kojima se razlikujemo, nismo prestali da razgovaramo. Ali je Vučić kazao da poštuje Dodika – zaključio je predsjednik RS.

avaz.ba

Back to top button