Infekcije u trudnoći: Svako “bijelo pranje” kod trudnica zahtijeva temeljito liječenje

U drugoj polovini trudnoće, a naročito u zadnjem tromjesečju, veliki broj trudnica ima pojačani vaginalni iscjedak izazvan gljivicom candida albicans. A to je rizik za infekciju humanim papiloma virusom i nastanak neželjenih veneričnih bradavica


MART 15, 2017

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić, dermatovenerolog

 

Venerične bradavice (condylomata acuminata) su spolno prenosivo oboljenje izazvano humanim papilloma virusom – HPV. Izvor zaraze je oboljela osoba, klinički manifestno ili amanifestno – ovo znači bez jasnih i vidljivih promjena.

Od momenta dospijevanja virusa u ćelije spolne regije, do pojave jasno vidljivih promjena koje označavaju bolest, potreban je vremenski period koji je individualno varijabilan i može iznositi od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci, što ovisi od prijemčivosti ćelija spolne regije za virus.

Prijemčivost zavisi od niza faktora koji se mogu podijeliti na opće i lokalne. Od općih faktora na prvom mjestu je imunološka obrana organizma, a od lokalnih obrane samih ćelija genitalne regije.

“Bijelo pranje”

Šta sve doprinosi lokalnoj prijemčivosti virusa? To je, prije svega, pojačana sekrecija ćelija rodnice koja oštećuje same ćelije rodnice i tako doprinosi pojačanoj prijemčivosti za HPV.

Sluznica rodnice ima svoju fiziološku vlažnost koja je produk žlijezda smještenih u njenom zidu. Svaki upalni proces, bilo bakterijske ili gljivične infekcije, neminovno ima za posljedicu pojačanu sekreciju, a pojačani sekret oštećuje ćelije vagine.

Promiskuitet (često mijenjanje seksualnog partnera) redovno za posljedicu ima upalu rodnice i pojačani vaginalni iscjedak, u narodu poznat pod nazivom “bijelo pranje”.

Svaka žena, prije nego što se odluči na trudnoću, treba, ako ima pojačani vaginalni iscjedak, ispitati uzroke nastanka i liječiti “bijelo pranje”.

Gljivična infekcija

Jedna od najčešćih infekcija rodnice je gljivična infekcija uzrokovana candidom albicans. Oko 85 posto žena, u toku života, bar jednom je imalo tu vrstu infekcije.

U drugoj polovini trudnoće, a naročito u zadnjem tromjesečju, zbog odnosa estrogena i progesterona, veliki broj trudnica ima pojačani vaginalni iscjedak izazvan upravo kandidom.

U ovom slučaju candida albivans u rodnicu nije dospjela spolnim putem, ali jeste spolno prenosiva na seksualnog partnera. Pojačan iscjedak izazvan candidom albicans, stvara odlične preduslove za naseljavanje HPV od spolnog partnera.

Venerične bradavice

U tom slučaju, dakle, postoji mogućnost nastanka veneričnih bradavica. Kako one izgledaju?

Na sluznici vagine, malih i velikih usana i/ili u okolini čmara, ali i na koži između rodnice i čmara, u početku se javljaju pojedinačne sitne, ružičaste izrasline koje dosta brzo rastu i međusobno se spajaju.

Za nekoliko sedmica one narastu do veličine od jednog centimetra. Površina im je tada bijele boje. Naročito brzo rastu ako su smještene na samim zidovima vagine. Mogu, ukoliko se ne liječe, poprimiti takve razmjere da ometaju porod normalnim putem, pa se on mora završiti carskim rezom.

Bez obzira na to kako zloćudno izgledale, venerične bradavice su benigno oboljenje. Međutim, HPV, naročito HPV tip 6 i HPV tip 11 su najčešći izazivači karcinoma grlića materice. Zato je potrebna redovna kontrola kod ljekara svih žena oboljelih od veneričnih bradavica kao i istovremeno liječenje seksualnog partnera.

Kako se liječe venerične bradavice

Preduslov liječenja veneričnih bradavica jeste izlječenje infekcije koja je dovole do nastanka pojačanog “bijelog pranja”.

Bez obzira na to koji način liječenja bio primijenjen (hirurško odstranjenje, odstranjenje primjenom citostatskih masti, primjenom niskih temperatura (krioterapija) ili lasersko skidanje), ukoliko nisu izliječene bolesti spolnih organa koje dovode do pojačanog “bijelog pranja” sam proces liječenja bit će prolongiran i/ili neuspješan, a venerične bradavice će se ponovo vratiti.

Specifičnosti liječenja trudnica

Način liječenja veneričnih bradavica trudnica je specifičan, pod uslovom da smo izliječili bolesti koje su dovele do pojačanog “bijelog pranja”.

Bilo koji agresivni tretman u području rodnice, naročito u zadnjem tromjesečju trudnoće, a to je period kada se kondilomi najčešće javljaju, može isprovocirati prijevremeni porod.

Liječenje veneričnih bradavica trudnica zahtijeva veoma usku saradnju dermatologa i trudnice. I ne samo saradnju, nego i strpljenje da bi se venerične bradavice uspješno odstranile, bez ugrožavanja ploda i izazivanja prijevremenog poroda.

Liječenje je vrlo važno ne samo za trudnicu, nego i za dijete, da bi se prevenirala infekcija djeteta prilikom poroda.

bebeimame.ba

Back to top button