Kolinda Grabar-Kitarović mora voditi računa o svojim riječima i njihovim odjecima

Kolinda Grabar-Kitarović mora voditi računa o svojim riječima i njihovim odjecima

Grabar-Kitarović: Porast broja ekstremističkih grupa u BiH

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obratila se jučer učesnicima naučnostručnog skupa s međunarodnim učešćem “Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji evropskih vrijednosti?” koji se održao u Neumu, a nakon njenih riječi i danas se ne stišavaju reakcije u BiH.

Ona je u kratkom obraćanju prisutnima na početku ovog skupa kazala da je Hrvatska spremna pomoći našoj zemlji naglasivši da je položaj Hrvata loš, posebno u Republici Srpskoj.

– BiH je izložena novim izazovima, posebno zbog rasta broja ekstremističkih grupa i migrantske krize. Uz jačanje separatističkih težnji u Republici Srpskoj, položaj Hrvata u RS-u je loš. Hrvatska snažno podržava suverenitet BiH i teritorijalnu cjelovitost. Spremni smo pomoći bih u borbi protiv terorizma i ilegalnih imigracija. Hrvatska očekuje žurno donošenje novog Izbornog zakona, žurno donošenje novog Statuta Grada Mostara i pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice. Želim vam puni uspjeh ovog skupa – poručila je Grabar-Kitarović.

Profesor Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) “Napredak“ u izjavi za Avaz.ba rekao je da svi koji javno nastupaju, naročito javni dužnosnici, trebaju voditi računa o svojim riječima i njihovim odjecima.

franjo-topic

Topić: Riječ ubojitija od noža

– Često riječ može biti ubojiti od noža. Vrlo je važno da čovjek bude odgovoran, naročito kada se radi o BiH jer je ovdje osjetljivo područje zbog rata i svega. To dodatno opterećuje naše duše i dodatno smo osjetljivi svi. Vrlo važno je da se njeguju što bolji odnosi između BiH i Hrvatske. One su geografski podređene  jedna drugoj i zato je važno i za nas Hrvate koji smo u BiH. Važno je da se vodi računa, da nam se pomogne da ostanemo u dobrim odnosima nama Hrvatima u BiH i sa Bošnjacima i sa Srbima – kazao je Topić.

Dodao je i da predlaže da se što prije susretnu Predsjednica Hrvatske i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, koji je danas oštro reagirao na njene riječi.

Marinko Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH kazao je da predsjednica Hrvatske ima dovoljno problema u toj zemlji i da treba njih da rješava, a ne da komentira dešavanja u BiH.

nko

Pejić: Sve ovo udaljava nas od evropskog puta 

On je komentirao i skup u Neumu rekavši da ga je organizirao Dragan Čović (HDZ), a da pri tome nije pozvao nijednog Hrvata iz BiH.

– Poznato je i šta je HNV učinilo za očuvanje cjelovitosti u BiH i zaustavljanje sukoba između Bošnjaka i Hrvata. Zalažemo se za cjelovitu BiH i ako treba, samo za federalizaciju BiH u cjelini, po nekim evropskim standardima, a ne samo Federacije BiH, dakle regionalno, a ne etničko uređenje. Oni ništa ne govore o RS gdje je počinjen genocid, gdje su istjerani Hrvati i Bošnjaci. Oni prebacuju sad lopticu na Bošnjake i Hrvate i BiH u cilju stvaranje trećeg entiteta. Sve ovo udaljava nas od evropskog puta – kazao je Pejić.

avaz.ba

Back to top button