Predsjednika Srbije bira 6,7 miliona glasača

Predsjednika Srbije bira 6,7 miliona glasača
Republička izborna komisija (RIK) Srbije utvrdila je da je ukupan broj birača na izborima za predsjednika te zemlje 6.724.172. RIK je utvrdila da će za izbore za predsjednika Srbije 2. aprila biti štampano 6.757.793 glasačka listića.

Taj broj obuhvata ukupan broj birača na dan 17. marta i 33.621 kao rezervu glasačkih listića, što je 0,5 posto od ukupnog broja birača u Srbiji.

Obje ove odluke bit će objavljene u Službenom glasniku, a RIK je na sjednici donijela odluku o određivanju vremena početka i završetka glasanja na izborima za predsjednika Srbije na biračkim mjestima u inostranstvu.

Na biračkim mjestima u Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, NJemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, UAE, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Švicarskoj i Švedskoj glasanje će biti obavljeno 2. aprila od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu.

Glasanje će na biračkim mjestima u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD biti obavljeno 1. aprila.

U odluci se navodi da se rezultati glasanja na biračkim mjestima u inostranstvu ne smiju javno saopštavati niti isticati na biračkom mjestu prije završetka glasanja u Srbiji.

U ponoć je zaključen birački spisak, a Republička izborna komisija je za predsjedničke izbore ranije potvrdila 11 kandidata.

(Vijesti.ba / SRNA)

Back to top button