Turski magazin Merkel predstavio kao “gospođu Hitler”

 Turski magazin Merkel predstavio kao
Turski provladin magazin Gunes objavio je naslovnicu na kojoj je njemačka kancelarka Angela Merkel prikazana kao Adolf Hitler, prenosi britanski Independent.

Uz svastike i natpise “Gospođa Hitler” i “ružna tetka”, nastavljen je rat riječima između Turske i Njemačke koja je zabranila organizovanje mitinga podrške turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovoj kampanji za promjenu ustava zemlje.

Podsjećamo, Njemačka i Holandija zabranile su okupljanja posvećena podršci promjeni ustava Republike Turske kojom bi predsjednik dobio znatno veća ovlaštenja. Na mitinzima podrške govore su trebali održati visokopozicionirane turske diplomate kojima je također zabranjeno učešće pa čak i ulazak u spomenute zemlje.

Njemačka je posebno značajna za Erdogana jer u njoj godinama živi i radi više od 1,4 miliona Turaka koji imaju pravo glasa na skorom referendumu.
List Gunes optužuje Merkel da vodi fašistički pokret te koristi Austriju, Holandiju i Belgiju kako bi uzrokovala tenzije u svojoj okolini. Novinari se nisu prvi sjetili usporedbe Njemačke sa nacistima – prvi je to uradio upravo Erdogan nazvavši njemačke poteze zabrane mitinga „fašističkim“.

Također, njemački list Bild okomio se nedavno na Erdogana posvetivši mu naslovnu stranicu sa riječima “Nisi demokrata, štetiš svojoj zemlji, a ovdje nisi dobrodošao”. Tursko čelništvo je potom osudilo pisanje Bilda.

Turska prolazi kroz najkontroverzniji period u svojoj novijoj historiji, a koji je počeo propalim pokušajem državnog udara prošle godine. Nakon stabilizacije prilika, Erdogan je otpočeo proces “čiščenja sistema” prilikom čega je uhapšeno 36.000 osoba, a suspendovano ili otpušteno više od 100.000 državnih službenika i akademika uključujući sudije, policajce, vojnike, profesore i učitelje, a pod optužbom da su na neki način upleteni u pokušaj državnog udara, da su dio antidržavnog faktora ili kurdskih terorističkih organizacija.

 

(Vijesti.ba / Klix)

Back to top button