Ne ignorišite promjenu boje, kvržice ili bol: Izgled jezika otkriva stanje u organizmu

Ako primjetite da se boja jezika promijenila, nemojte to da ignorišete. Iako vi izgledate sasvim dobro i zdravo, to ne mora ništa da znači. Ovaj organ se sastoji od grupe mišića koji nam omogućavaju da osjetimo ukus hrane i pića, da gutamo i razgovaramo.

Promjena boje može da znači da vam nedostaju vitamini, ali i o drugim problemima koji traže hitnu medicinsku pomoć.

Crn jezik

Kvržice na površini jezika, papile, ponekad mogu da poprime crnu boju zbog nakupljenih bakterija i gljivica. Takođe, površina jezika se može promijeniti i zbog neke hrane, pića, duhana… Uzrok tome je često loša higijena usne šupljine. Ovo stanje jezika je bezopasno, ali je ružan prizor.

I neki antibiotici i drugi lijekovi, kao i sredstva za ispiranje usta mogu biti odgovorni za crn jezik. Može da bude riječ o dehidraciji organizma ili ispijanju prevelike količine kafe. Posavjetujte se s ljekarom ako to potraje više od deset dana.

Žut jezik

Kao i sa crnim jezikom, i žuti je rezultat nagomilanih bakterija. Osim toga, papile se mogu upaliti ako su usta previše suha, odnosno ako tijelu nedostaje vode, ako se diše kroz usta (umjesto kroz nos), ako je tjelesna temperatura povišena, previše duhanskog dima pređe preko jezika… Rješenje je pedantna higijena usne šupljine i stalno konzumiranje vode.

Bijeli jezik

Uzroka je više. Može se raditi o dehidraciji, ali i oralnoj infekciji. To je bolest sluznice usne šupljine nekom gljivicom iz roda Candida koja najčešće napada ljude slabijeg imuniteta. Isto se može pojaviti kod pacijenata koji piju jake antibiotike.

Bijeli jezik može nastati i kod leukoplakije – stanja u kojem dolazi do stvaranja bijelih mrlja u usnoj šupljini. Radi se o lezijama koje ponekad mogu da predstavljaju početak karcinoma, naglašavaju stručnjaci.

Osim promjene boje, na jeziku mogu da se pojave i kvržice i bol. Ovo su glavni razlozi:

– Dijabetes i anemija, uzrokuje upalu jezika

– Pušenje može da iritira jezik i uzrokuje bol

– Neke žene osjećaju peckanje na jeziku u postmenopauzi

– Stres može da uzrokuje nastanak čireva na jeziku

– Oralni karcinom je češći kod pušača i alkoholičara. Obratite se ljekaru ako kvrga ili bol traje duže od dvije nedjelje

– Pukotine ili male posjekotine na površini jezika mogu uzrokovati ​​gljivične infekcije.

 

aura.ba

Back to top button