Tači: Još nismo odlučili o održavanju predsjedničkih izbora u Srbiji na teritoriji Kosova

Tači: Još nismo odlučili o održavanju predsjedničkih izbora u Srbiji na teritoriji Kosova

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da još nije odlučeno o održavanju srpskih predsjedničkih izbora na Kosovu i dodao da će se prilikom odlučivanja poštovati volja Srba, ali i zakoni Kosova.

“Mi ćemo se odgovorno ponašati u tom pogledu. Razumijemo volju građana za dvojno državljanstvo. U isto vrijeme ćemo poštovati Ustav i naše zakone. Poštujemo i volju građana Kosova srpske nacionalnosti, ali ćemo donijeti odluke u pravo vrijeme i u skladu sa okolnostima”, rekao je Tači za emisiju “Slobodno srpski”.

Kazao je da nema svog favorita među kandidatima za predsjednika Srbije, dodajući da to zavisi od volje građana Srbije.

Na pitanje da li će biti dobro ako Aleksandar Vučić postane predsjednik Srbije, Tači je kazao da je Vučić kao premijer bio konstruktivan.

“Bio je konstruktivan tokom dijaloga, a da li će biti dobar predsjednik ili ne i ko će biti predsjednik to zavisi od volje građana Srbije. Ja nemam baš lako iskustvo u vezi sa dijalogom u Briselu i sa Vučićem i sa Dačićem, ali istovremeno ocjenjujem i konstruktivnost koju su imali u određenim trenucima za postizanje sporazuma od zajedničkog interesa”, naveo je Tači.

On je kazao da dosadašnji dijalog u Briselu nije bio takmičenje između Albanaca i Srba, već da je to bio zajednički razgovor o boljem životu za sve ljude na Kosovu i da su Srbi na Kosovu time mnogo dobili.

“Dobili su integraciju, udaljili su se od barikada, udaljili su se od neprijateljstava, od mržnje, od manipulacije, udaljili se od organizovanog kriminala. Ušli su u institucije, dobili su svoje legitimne lidere, dobili su demokratiju umjesto anarhije i manipulacije, dobili su evropski duh”, kazao je Tači.

avaz.ba

Back to top button