“Alma Ras” ide i u Sloveniju

Kompanija “Alma Ras” je u protekloj godini zaposlila više od 200, a ove planira zaposliti još 80 radnika • Najviše izvozi u Crnu Goru i Makedoniju

Najpoznatiji brend finog rublja u Bosni i Hercegovini, kada se uzmu u obzir i domaći i strani, i lider u ovom segmentu na domaćem tržištu, kompanija “Alma Ras” proslavila je prije nekoliko dana 19. godišnjicu uspješnog rada. Kompanija je to koja je prve korake počela 1998. godine kao mala porodična radionica u Olovu, da bi danas postala to što jeste – lider na tržištu. Tome u prilog ide i nedavno istraživanje koje je obavila agencija GfK BiH, na nacionalno reprezentativnom uzorku, što je ovoj kompaniji opravdalo očekivanja da je najprepoznatljiviji brend u segmentu finog rublja i spavaćeg programa u BiH.

Nelojalna konkurencija

Ono što ovu kompaniju izdvaja od ostalih proizvođača to je da “Alma Ras” nudi širok asortiman namijenjen i dostupan cijeloj porodici u odličnom omjeru kvalitete i cijene. Linije iz kolekcija koje izlaze dva puta godišnje i koje prate svjetske trendove kupci mogu pronaći isključivo u “Alma Ras” i Manners maloprodajnim buticima širom BiH, dok liniju AR Family mogu pronaći u svim većim i bolje opremljenim hipermarketima.

– U protekloj godini zaposlili smo 227 novih radnika, a početkom ove godine u pogonu u Visokom je izgrađen i novi objekat za odjele krojenja, pakovanja i skladišta, zahvaljujući kojem je dodatno zaposlen 31 radnik. Kao uspješna kompanija, uvijek se suočavamo sa nekim izazovima, a baš su istraživanja pokazala da veliki udio u prodaji finog rublja otpada na nelojalnu konkurenciju, koja se odnosi na prodaju na pijacama i štandovima. To čini skoro 30 posto od ukupne količine prodatog rublja. Također, jako je veliki direktni uvoz sa Dalekog istoka po jako niskim cijenama. Jeste da je to roba dosta lošijeg kvaliteta, ali to veoma ometa domaću proizvodnju i utiče na ukupni rezultat. Međutim, mi se borimo, a do sada su kvalitet, stalna ulaganja i stalni angažman našeg osoblja pokazali da se može opstati i u takvoj situaciji, kazao je za Oslobođenje Rasim Memagić, izvršni direktor kompanije “Alma Ras”.

Kada je u pitanju izvoz, “Alma Ras” trenutno najviše izvozi u zemlje regiona, najviše u Crnu Goru i Makedoniju, a trenutno je i u pregovorima za Hrvatsku, Sloveniju i Dansku. Kako nam je kazao Memagić, to su tržišta koja trenutno opslužuju, a cilj im je da u narednom periodu postanu jedan od lidera, među tri najveća proizvođača, i na tim tržištima.

Planovi

Danas ova kompanija raspolaže sa pet proizvodnih pogona, trinaest maloprodajnih objekata, tri outleta, te tri franšizna partnera sa više od 1.000 uposlenih. Ovaj uspješni bh. brend iz godine u godinu bilježi značajne rezultate, što potkrepljuje činjenica da konstantno otvara nove pogone, nove poslovnice, zapošljava veći broj radnika i time doprinosi ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

– Ove godine planiramo zaposliti novih 80 radnika, uglavnom na postojećim lokacijama, planiramo i širenje postojećih proizvodnih linija. Akcenat nam je sada na usavršavanju organizacije i procesa u proizvodnji, uvodimo i novi IRP sistem, što je zaista velika investicija za nas u ovoj godini, a koja će nam omogućiti dalji razvoj i rast, te usavršavanje procesa automatizacije, proizvodnje, prodaje i tako dalje, poručio je Memagić.

 

oslobodenje.ba

Back to top button