Ako ustajete u 6, 7 ili 8, evo kada morate na spavanje da biste se probudili odmorni (FORMULA)

Niste orni za gomilu obaveza iako mislite da ste dovoljno spavali? Ako vas je i jutros iznervirao alarm, vreme je za malo matematike

Umor, Buđenje, Spavanje, Jutro, budilnik
Foto-ilustracija: Profimedia

Verovatno se i vama dogodilo da nekad legnete rano u krevet kako biste se naspavali, a ujutro se probudite umorni i nenaspavani. Stručnjaci ističu da nije dovoljno samo leći ranije, već da je potrebno leći u pravo vreme.

Večito kasnite? 3 saveta koji će vam promeniti život

Jutarnje navike koje će vam produžiti život

Na internetu se pojavio Sleep Calculator, koji na osnovnu formula i podataka o snu iz oblasti medicine računa u koliko sati tačno treba leći a u odnosu na vreme u koje bi trebalo ustati. I baziran je na ciklusima spavanja, a ne na broju sati.

Poznato je da čovek tokom noći ima pet ili šest ciklusa koji traju oko 90 minuta.

Ako čoveka alarm probudi usred ciklusa spavanja – zbog toga se javlja osećaj umora.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Ako treba da ustanete tačno u 7 ujutro, onda bi trebalo da legnete u 21.46 ili 11.46 sati. Ukoliko ipak ostajete napolju malo duže, onda lezite u 0.46 ili 2.16 časova.

Ako ustajete u 6 ujutro, onda lezite u 20.46, 10.16 ili 11.46 sati. Ukoliko preskočite navedene termine, onda je 1.16 pravo vreme.

Dobar noćni san ne dobija se ranim odlaskom u krevet već buđenjem u pravo vreme. Korišćenjem formule koja je bazirana na našem prirodnom telesnom ritmu, ovaj kalkulator će vam izračunati tačno vreme kada treba na spavanje, navode kreatori ovog kalkulatora.

 

(Telegraf.rs)

Back to top button