Gates, Bezos i Zuckerberg među pet najbogatijih

Gates, Bezos i Zuckerberg među pet najbogatijih

Zuckerberg: Bogatstvo poraslo na 56 milijardi dolara

Forbes je objavio svoju tradicionalnu listu najbogatijih ljudi na svijetu, osvježenu s podacima za 2016. godinu.

Kako kažu iz tog časopisa, prošle je godine po prvi puta zabilježeno više od 2.000 milijardera, a njihov je broj porastao za čak 13 posto u odnosu na godinu prije. Njihovo ukupno bogatstvo poraslo je za 18 posto – i jedno i drugo su najveći porast u 31 godinu otkako Forbes vodi ovu ljestvicu.

Na samom vrhu ni ove godine nema velikih iznenađenja. Popis najbogatijih i dalje predvodi suosnivač Microsofta i filantrop Bill Gates s procijenjenim bogatstvom od 86 milijardi dolara. Slijedi ga njegov veliki prijatelj, legendarni investitor Warren Buffett.

Na trećem se, pak, mjestu po prvi puta našao Jeff Bezos, šef Amazona, koji je zabilježio i najveći skok. U samo godinu dana svoje je bogatstvo povećao za 27,6 milijardi dolara, više od ikog drugog na svijetu, i ukupno sada vrijedi 72,8 milijardi dolara.

Španjolski tekstilni magnat Amancio Ortega pao je na četvrto mjesto, dok top 5 bogataša zatvara još jedan česti akter u vijestima na našim stranicama – Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka. Njegovo bogatstvo poraslo je od lani za 11,4 milijarde, i sada iznosi 56 milijardi dolara.

Među milijarderima sve je više mladih lica. Donedavno je najmlađi među njima bio Evan Spiegel, osnivač Snapchata, no ove godine ga je u tome nadmašio tek dva mjeseca mlađi John Collison, suosnivač kompanije za elektronička plaćanja Stripe.

Collinson je tek ušao na popis milijardera i “težak” je oko 1,1 milijardi dolara, dok njegov malo stariji kolega Spiegel na krilima IPO-a sada ima otprilike četriri puta više “zelembaća”. Njegova se vrijednost procjenjuje na 4,4 milijarde dolara.

avaz.ba