Ivanić: Izetbegović treba da ponudi rješenje kako dalje

Ivanić: Izetbegović treba da ponudi rješenje kako dalje
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, nakon što je govorio na seminaru 94. Rose-Roth seminar o zapadnom Balkanu i Bliskom istoku odgovarao je na pitanja novinara o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i na očigledan zastoj u radu bh. institucija. On je kazao da, prije svega, Izetbegović treba da ponudi rješenje kako dalje.

On je rekao da nije blokirao rad Predsjedništva, da je bio na svakoj sjednici, a na zadnjoj je čak ostao i posljednji, tako da, kako je rekao, ova pitanja ne trebaju biti usmjerena ka njemu.

– Pitanje ipak treba usmjeriti ka, kada je Predsjedništvo u pitanju, gospodinu Izetbegoviću. Što se tiče Parlamenta, moje mišljenje je da on treba da radi. Ne mislim ni da Predsjedništvo ne treba da radi, naprotiv, treba da radi i ja sam se uvijek trudio da bude tako, ali ne bih želio da prihvatam odgovornost za nešto što ja nisam učinio  – kazao je Ivanić.

On je dodao da oni koji su napustili posljednju sjednicu Predsjedništva kažu šta je način da se vratimo u normalu.

Dodao je da je on poslednji put tražio da se razgovara institucionalno o pitanju revizije, ponudio odluku, ali od toga nije bilo ništa.

Na konstataciju novinara da je pitanje revizije završeno negativnom odlukom iz Međunarodnog suda pravde, Ivanić je konstatirao:

– Šta sad treba, da bude nikom ništa? Naravno da nije tako. Prije svega, oni koji su proizveli to treba da kažu kako dalje. Čekam prijedlog. Inače sam rekao da ono što bude u interesu građana, možemo održati telefonsku sjednicu, i takvu stvar riješiti bez zasjedanja.Očekujem inicijativu od onih koji su Predsjedništvo doveli u ovakvu situaciju, prije svega mislim na gospodina Izetbegovića koji treba da kaže svoj prijedlog – kazao je Ivanić.

On je istakao da ne misli da je u interesu RS da se ne dolazi na sjednice oba Doma parlamenta jer bi tako pritisak bio samo na jednoj strani.

– Mislim da treba da ostane sve na onoj adresi na kojoj je sve i nastalo, a to je vaninstitucionalno djelovanje, donošenje odluka o BiH van bh. institucija – .dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na pitanje šta je sa istragom u vezi pisma koje je njemu upućeno iz Haaga, a koje je, kako je naveo, bilo otvoreno, Ivanić je kazao da će ukoliko se otkrije da je mimo njegove volje i unutar Ambasade BiH u Holandiji otvorena pošta, tražiti sankcije.

– Ne mogu reći da je to normalna stvar, jer je potpuno nenormalna stvar da neki ambasador ima pravo da otvara poštu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH – rekao je Ivanić.

(Vijesti.ba / Avaz)

Back to top button