Ocu je obećao da će postati fudbaler. Nije ga slagao, postao je jedan od najboljih svih vremena

Ocu je obećao da će postati fudbaler. Nije ga slagao, postao je jedan od najboljih svih vremena

“Obećavam ti tata, postaću fudbaler, biću najbolji, biću kao ti”, rekao je osmogodišnji dječak svom ocu, poluprofesionalnom igraču fudbala i radniku u luci.

Samo nekoliko dana poslije, taj je osmogodišnji dječak izašao iz kuće i u bazenu ugledao užas. Vidio je tijelo svog oca, kako beživotno pluta kućnim bazenom. Otac je doživio težak srčani napad u bazenu i spasa mu nije bilo.

c2ee73f0-7541-11e6-8470-c1aa0c845673-roberto-de-assis-moreira-y-ronaldinho-tw-pa

Otac nije dočekao da vidi, ali je sin svoje obećanje dato ocu ispunio. Postao je fudbaler. Da se razumijemo, ne “obični” fudbaler, već, kako je to i obećao tati, najbolji. Da, najbolji.

Otac mu je dao ime Ronaldo de Assis Moreira, po uzoru na svog djeda, ali ga svjetska javnost zna pod drugim imenom – Ronaldinho.

b9qxpsmiyaaf62

Rođen je na današnji dan 1980. godine i danas puni 37 godina, a u historiju fudbala ostaće upisan kao jedan od najboljih, a po mnogima (uključujući i autora ovog teksta) i najbolji fudbaler u historiji ove igre. Pele, Maradona, Messi, Ronaldo… konkurencija je žestoka, ali će se svi složiti u jednom: Ronaldinha je bilo ubjedljivo najljepše za gledati dok je bio na terenu.

Za razliku od velike većine drugih fudbalskih legendi, Ronaldinho nije igrao fudbal. On se igrao sa fudbalom.

Lakoća driblinga i dodira sa loptom kakvu je on imao nije imao niti jedan igrač prije, a ni poslije njega. Njegovi golovi i driblinzi i dan danas su tema televizijskih špica i prepričavanja među fudbalskim fanaticima.

Jedini je igrač Barcelone kojem je kompletan Santiago Bernabe ustao na noge i aplaudirao deset minuta, nakon što je praktično sam, usred Madrida, ponizio Real.

Respekt prema njemu imali su svi. Od protivničkih igrača i navijača, pa do svih trenera.

“Ako volite fudbal, onda morate voliti Ronaldinha. Ko njega ne voli, ne voli fudbal. Jednostavno tako”, rekla je jedna od legendi Manchester Uniteda i svjetskog fudbala, Paul Scholes.

A, upravo je Scholes znao itekako nastradati na terenu od Ronaldinha. Ne samo Scholes, već i svi drugi veliki igrači tog vremena. Niko, nikad nije znao kako zaustaviti čudesnog Brazilca.

Internetom i dan danas kruži klip “Ronaldinho ponižava najveće igrače svijeta”. Raul, Scholes, Xabi Alonso, Sergio Ramos, John Terry, Ryan Giggs, David Beckham, Javier Zanetti, Paolo Maldini, Gennaro Gattuso…

Ne, njega niko nije mogao zaustaviti.

avaz.ba

Back to top button