Ratko Mladić želi na liječenje, ruske vlasti dale garanciju da će se vratiti u pritvor

Ratko Mladić želi na liječenje, ruske vlasti dale garanciju da će se vratiti u pritvor

Foto: EPA
Advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od Sudskog vijeća Haškog tribunala da Mladića pusti na privremenu slobodu, s obzirom na to, kako navode, da je njegovo zdravstveno stanje “komplikovano i potencijelo životno ugroženo”.

U hitnom podnesku sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Mladićevi branioci navode da je hospitalizacija njihovog klijenta potrebna kako bi se “ublažile posljedice šest godina pritvora”.

“U skladu s više medicinskih nalaza koje prilažemo, jasno je da je Mladićevo zdravlje narušeno hroničnim i novim prijatnjama, koje se pogoršavaju što duže on boravi u pritvorskom okruženju“, navodi se u podnesku.

Advokati su priložili mišljenja trojice doktora, koji su naveli da se Mladiću ne omogućuje adekvatan tretman u pritvorskoj jedinici, te da ovi propusti dovode do “ozbiljnog pogoršanja zdravstvene situacije”.

Branioci Lukić i Ivetić su naveli da su vlasti Ruske Federacije izrazile spremnost da daju garancije za Mladića jer bi on na liječenju boravio na njihovoj teritoriji.

Mladić je kao komandant VRS-a optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo 2012., a u pritvoru se nalazi od maja 2011. godine.

U podnesku sudijama, Mladićevi advokati navode da uz hronične tegobe koje Mladić ima zbog starosti i više moždanih udara koje je pretrpio, početkom ovog mjeseca je doživio „naglo i ozbiljno pogoršanje stanja“.

“Ovi novi simptomi su znakovi koji alarmiraju na mogućnost novog moždanog ili srčanog udara, koji može dovesti do smrti”, navodi se u podnesku.

U podnesku stoji i da je Mladićevo zdravlje poznato sudijama, ali da su ga ignorisali savjete doktora koji su tražili da ročišta ne održavaju svakog dana.

“Zbog toga, prema mišljenju ekperata, stanje Mladića se znatno pogoršalo”, stoji u podnesku.

Adokvati navode da nema opasnosti od bijega, jer je Mladić jako bolestan i jer je Ruska Federacija dala garanciju, kao i da boravak na slobodi neće uticati na svjedoke i žrtve jer će Mladić boraviti daleko u Rusiji.

Sudije će odluku donijeti naknadno, javio je BIRN.

klix.ba
Back to top button