Srbija je zemlja sa najmanje časova maternjeg jezika u školama: Možda zato i imamo 164.884 nepismenih

Zbog ovoga su čak i formalno obrazovani ljudi, sa završenim fakultetima, funkcionalno nepismeni

Čitanje, knjiga, rečnik pirotskog govora
Foto-ilustracija: Foter/CollegeDegrees360, Telegraf

Srbija je prva u Evropi po broju funkcionalno nepismenih, a sve je više onih koji nemaju ni osnovno znanje iz gramatike srpskog jezika. Pojedini nastavnici srednjih škola uplašili su se da bi novim Nastavnim programom broj časova maternjeg jezika mogao biti smanjen, čime bi se nanela velika šteta.

Na sreću, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja negiralo je ove navode.

–  Predlog novog Nastavnog plana ne predviđa nikakvu promenu časova srpskog jezika ni u jednom razredu. Mi smo zemlja koja ima najmanje časova maternjeg jezika, pa se bilo kakvo smanjenje ne može očekivati ni u budućnosti – rekli su nam u Ministarstvu.

POGLED U DRUGE ZEMLJE, NEMCI DEVET ČASOVA NEDELJNO

Poređenja radi, osnovci u Nemačkoj imaju devet časova maternjeg jezika nedeljno, u Sloveniji šest, dok naši školarci imaju samo četiri časa nedeljno.

Pismenost danas ne podrazumeva samo prepoznavanje slova i umeće pisanja i čitanja, već i poznavanje osnovnih pravopisnih i gramatičkih pravila maternjeg jezika. Zamislite šta bi se desilo ukoliko bi se broj časova dodatno smanjio.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema poslednjem popisu u Srbiji ima oko 164.884 nepismenih, od kojih više od 80 procenata čine žene. Međutim, imajući u vidu česte pravopisne greške koje ljudi svakodnevno čine (naročito na internetu) dobijamo poražavajući podatak da su čak i formalno obrazovani ljudi, sa završenim fakultetima, zapravo, funkcionalno nepismeni.

Smanjenje časova srpskog jezika u osnovnim školama, stoga, imalo bi velike posledice po buduće naraštaje.

Kako biste proverili svoje znanje pravopisa i gramatike, i da li su vas profesori dobro naučili pravilima maternjeg jezika, odigrajmo jednu igru. U sledećem tekstu pronađite greške i ispravite ih. Budite iskreni, ostavite nam komentar sa brojem grešaka koje ste pronašli. Biće nam drago da zajedno negujemo naš jezik.

Nerazumem tvoju ne zahvalnost, jel ti je ipak pomogao i pozajmio ti nekoliko eura kad ti je hvalilo i ni si imao. Sumljam da bih ti učinio isto za njega. Stobom se nikad nezna. Dal da ti čovek pomogne koliko može, ili da ti u opšte nepomogne. Nezahvaljuješ se nikad nikome.

 

(J. S/j.stakic@telegraf.rs)

Back to top button