Dodik zabranio načelniku Rogatice da se sretne sa ambasadorom SAD

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić nije se pojavio juče u Žepi, gdje je ambasador SAD u BiH Morin Kormak prisustovala obilježavanju završetka projekta “Restauracija istorijskog spomenika Most na rijeci Žepi”, kojeg su zajednički realizovale Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Ambasada SAD i opština Rogatica.

Iako je događaj bio unaprijed najavljen, a protokol ambasadora Kormakove prije dvije sedmice potvrdio njen dolazak, Jagodić je pod izgovorom da je „zauzet prijemom jedne delegacije” eskivirao susret sa ambasadorom SAD u mjesnoj zajednici opštine Rogatica, pa poslao zamjenika načelnika Jelenu Karadžić, inače politički potpuno anonimnu i neuticajnu ličnost.

RTV BN saznaje  da načelnik opštine u tom terminu nije imao nikakvih delegacija u svom kabinetu, nego da mu je stranački šef Milorad Dodik zabranio da se na teritotiji opštine čiji je načelnik sretne sa ambasadorom SAD, zato što su u januaru SAD Dodiku uvele sankcije.

Ovo je drugi put da je, u kratkom vremenu, načelnik Rogatice primoran da zbog naredbi Milorada Dodika bude izložen diplomatskom skandalu i u očima međunarodne zajednice se predstavi kao loš domaćin. Na sličan način i 14. februara „iskulirao” je visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Incka koji je prisustvovao godišnjici KUD-a „Sretenje” u Rogatici.

saff.ba

Back to top button