Na sjednice ne dolazimo zbog vaninstitucionalnog djelovanja Bakira Izetbegovića

Na sjednice ne dolazimo zbog vaninstitucionalnog djelovanja Bakira Izetbegovića
– Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović, Nebojša Radmanović i Dragutin Rodić upitili su danas saopćenje za javnost u kojem navode da je njihov nedolazak na sjednicu Doma naroda PSBiH bio odgovor na „jednostran i vaninstitucionalni postupak Bakira Izetbegovića u vezi revizije presude BiH protiv Srbije“.

Dodaju da su o nedolasku na sjednicu blagovremeno obavijestili Kolegij Doma naroda, što je za rezultat imalo i odlaganje sjednice.

– To je i upozorenje svima u BiH da se ne mogu tako ponašati i da se nijedna odluka u institucijama BiH ne može donijeti bez bilo kog naroda. Suština opstanka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma je konsenzus i kompromis onih koji odlučuju o njenoj sudbini, što je u slučaju revizije izostalo – navode tri delegata u saopćenju.

Ističu kako je „ovo prilika da se ukaže na neproduktivan rad Vijeća ministara BiH što je vidljivo i iz materijala koji se dostavljaju u parlamentarnu proceduru gdje izostaju zakoni, posebno oni koji su od interesa za evropski put i život njenih građana“.

– Na to ukazuje i činjenica da se ni danas na Vijeću ministara nisu našli zakoni koji su uvjet MMF-a, kao što je Zakon o akcizama i drugi – ističu Nović, Radmanović i Rodić.

Oni odbijaju izjave pojedinaca da se radi o bojkotu institucija, a posebno, kako navode, osuđuju „trčanje za prizivanjem ‘u pomoć’ međunarodnih institucija na koje su se pojedinci navikli u prošlosti da intervenišu u BiH“.

– Postavlja se pitanje gdje su ti isti bili u slučaju revizije – navodi se u saopćenju za medije delegata Sredoja Novića, Nebojše Radmanovića i Dragutina Rodića dostavljenog iz  Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koje je prenio Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Back to top button