Ne plašim se optužnica; Neka se zabrinu zbog lažnog prijavljivanja

Ne plašim se optužnica; Neka se zabrinu zbog lažnog prijavljivanja
Pitam ovu gospodu koje prijete nekim optužnicima, koliko su optužnica podnijeli protiv RS-a? Samo neka znaju da se toga niko ne plaši i neka znaju da postoji i krivično djelo koje se zove lažno prijavljivanje, kazao je za TV1, Sefer Halilović predsjednik BPS-a i penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine.

TV1: Dva puta ste gostovali u ovom studiju. Oba su izazavala ogromnu pažnju javnosti u regiji. Svi srbijanski političari redom su Vaše izjave tumačili kao poziv na rat, Vučić se hitno vratio iz Amerike. Kako s ove distance gledate na to? 

HALILOVIĆ: Zapravo u Bosni i Hercegovini i na ovom prostoru najopasnije i najteže je govoriti istinu. Zadnji slučaj o kojem govorite, oni su zamjenili izjave. Ja sam tad rekao ako dođe do referenduma otpakuje se Dejtonski sporazum i ako dođe do secesije ne može proći bez belaja. Oprilike tako sam rekao. Međutim oni su spinovali izjavu zato što je to njima trebalo, zloupotrbijebili su to i slagali, čemu su skloni jer laž je osnova srpske politike i to je njih Ćosić učio i to u knjigama stoji. Dakle njima je ta laž trebala da kažu ako bude referendum biće rat i navodno Vučić zabrinut vraćao se iz Njujorka, digla je cijela Srbija, uzdigla se Međunarodna zajednica. I danas bi isto odgovorio na to pitanje i upozorio bih i na to da n diraju BiH.

TV1: Nakon svega Milorad Dodik došao je pod sankcije Amerike. Koliko je ta činjenica važna za političke okolnosti unutar BIH? 

HALILOVIĆ: Naprosto sam iznenađen da Milorad Dodik nije došao pod sankcije ne samo SAD-a nego i EU. Međunarodni sud pravde u Haagu je presudio da je policija i vojska RS-a izvršila genocid, pobijeni su ljudi, protjerano je sve što je nesrpsko, oko 150 hiljada Hrvata, preko 300 hiljada Bošnjaka, da bi Milorad Dodik postao najveći sljedbenik politike Radovana Karadžića. Sa drzge strane ne postoji pravna sankcija i Dodik nastavlja sa pričom o secesiji i on postaje najveći sljedbenik priče koja je počinila genocid u BiH i ja sam začuđen zašto on ranije nije dooaš pod sankcije. On je u zadnje vrijeme vjerovatno shvatio da je pretjerao pa se malo prišutio ali mi znamo Dodika. Njega je političko Sarajevo dovelo na vlast . RS je napravila genocid i zato postoji relevantna presuda i Milorad Dodik nekažnjeno nastavlja politiku Karadžića i Mladića.

TV1: Kako gledate na aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Blokade vlasti su na svim nivoima, srpski predstavnici ne dolaze na sjednice, Predsjedništvo se ne sastaje, a sve zbog kako kažu revizije presude protiv Srbije? 

HALILOVIĆ: To je samo izgovor kojeg su morali naći jer ako hoćemo govoriti jezikom činjenica ono što radi Dodik sa sprske strane i Čović sa hrvatske nije ništa drugo nego nastavak politile koju su Srbija i Hrvatska vodile od 1992. do 1995 u cilju stvaranje etničkih čistih prostora i njihovog priključenja Srbiji i Hrvatskoj. Čović je zadnjih dana postao nervozan jer je u toku saslušanje i završna riječ po žalbi Prlića i grupe i oni su vrlo nervozni jer se boje da ne bude potvrđena presude za Udruženi zločinački poduhvat a iz Srbije se vodi politika mrkve i štapa. Vučić priča o politici saradnje Bošnjaka i Srba a Dodik o secesiji a zapravo i jedan i drugi provode politiku, ovaj Slobodana Miloševića a Čović, Franje Tuđmana. Ono što zagovara Čović je nastav ak politike Udruženog zločinačkog poduhvata.

TV1: Kako ste Vi vidjeli sva ova dešavanja oko revizije presude i to što je ona odbijena, šta ste Vi očekivali?

HALILOVIĆ: To je jedna nesretna okolnost. Kada dođe do sukoba ove vrste tu istina prva strada. Kada poredate činjenice onda ćete vidjeti da je agent Softić, ako je on doktor nauka morao je znati da njemu punomoć može oduzeti samo onaj ko mu je dao, dakle Predsjedništvo. On nije imao potrebe da pita je li on agent ili nije. Ako je trebao pitati trebao je pitati u Sarajevu a ne  u Haagu. On je poslao pismo registraru, registrar mu je odgovorio da nije i nakon toga u tišini mimo znanja Predsjedništva, sam na svoju ruku sjedne Ivanić i napiše pismo Haagu i kaže Softić više nije agent. Nakon toga ministar Crnadak isto pismo, i nakon toga se pojavi Softić sa zahtjevom za revizijom presude. Da ne govorim o sramnoj ulozi Čovića koji je makar trebao imati obavezu prema 150 hiljada Hrvata koji su protjerani iz RS-a. U Derventi je bilo 50 hiljada Hrvata a sada ih je oko hiljadu. Nad Hrvatima kao i Bošnjacima je počinjen stravičan zločin. U Banjaluci gdje nije bilo ratnih dejstava imate 122 ubijena Hrvata a najviše u Prijedoru gdje je i loklani svećenik ubijen. Čović, hrvatske udruge i Hrvatska država o tome šute, nema nikakvih prijava. Sa druge strane Čović je dobrodošao u RS ali Hrvati nisu. Taj podatak govori zorno da ono što su Boban i Karadžić radili u ratu sada rade Dodik i Čović da bi jednog dana rekli BiH je nemoguća država. Oni je čine nemogućom. Političko Sarajevo je instaliralo i Čovića u Mostaru i Dodika u Banjaluci i kada im god zatrebaju njima bacaju pojas za spasavanje. Zadnji put je to urađeno kada Dodik nije imao para da isplati penzije, tada mu je političko Sarajevo dalo kredit i riješilo probleme a kada je Čović u pitanju, političko Sarajevo očistilo je teren da bi Čović sam izašao na izbore i doveo nas u situaciju u kojoj jesmo, jer zapravo održano je nekoliko sasatanka na kojima je dogovoreno da Sarajevo neće kandidovati nikog. Pitajte Damira Marjanovića što je napustio DF i kako je došlo do te kombinacije, ono što se dogodilo Budimiru, HDZ 1990 i svima onima koji bi mogli biti eventualno glas opozicije i konačno Čovič govori u ime 30 posto Hrvata koji žive Hercegovini. Za mene su mnogo bitnije zaključci Biskupske konferencije , HNV-a nego nastavak politike Mate Bobana.

TV1: Kako se primiče presuda Prliću i ostalima u Hagu, sve više se priča o nekim optužnicama iz Hrvatske protiv oficira iz BIH. Koliko je to sve i je li povezano?

HALILOVIĆ: To je sve povezano. Teoretičari genocida tvrde da je zadnja faza genocida negiranje. Mi u BiH imamo još jednu fazu, onu kada se žrtva pokušava pretvoriti u dželata. I oni su pokušali preko nekih udruženja iz zapadne Hercegovine da idu sa nekim spiskovima gdje će navodno optužiti bosanke komadante gdje ima i Bošnjaka i Srba i Hrvata, najviše Bošnjaka, i to dolazi kada se očekuje potrđivanje presude haškoj šestorci za Udruženi zloči poduhvat . Kolega iz ABiH mogu poručiti da nemaju razloga da se brinu. Onaj ko je kriv doći će pod udar Tužilaštva BiH a onaj ko nije kriv ne treba se plašiti. Moje je pitanje onim udrugama, koliko su optužnica podnijeli protiv RS-a? Iz toga se vidi da je to jedna politikantska igra i pokušaj da se nekim ljudima zagorča život.

TV1: Kako gledate ne to da Hrvatska otvoreno traži federalizaciju Bosne i Hercegovine, i u svemu tome Bošnjacima hrvatska predsjednica stavlja neki teret radkalizacije?

HALILOVIĆ: Mi smo jedina partija u BiH koja je rekla da je Dejton uveo etononacionalni ustav i da je to veliko zlo. Kasnije su to nazvali ludačkom košuljom itd. Mi smo jedina partija koja se zalaže za povratak na Ustav Republike Bosne i Hercegovine koji je bio i građanski i nacionalni i u kojem su bile zaštićeni i građani i nacije, što potpuno osigurava ravnopravnost svih. Mislim da bi taj zahtkev Hrvatske bio legitiman, ukoliko bi vratili Srbe koje su protjerali u Oluji te napravili jednu federalnu jedinicu  Hrvatskoj. I zahtjev Srbije bi bio legitiman kada bi sad napravili federaciju od Vojvodine, Sandžaka i dijelova gdje žive nacionalne manjine, i onda bi to bilo legitimno. Neka to urade u svojoj kući i pokažu kako izgleda kod njih a na ovako grub način miješati se u BiH mislim da je politički nekorektno i pravno nemoguće.

TV1: U istupima hrvatske predsjednice se može čuti da Bošnjacima spočitava neku vrstu radikalizma.

HALILOVIĆ: Mislim da se radi o neinformisanoj osobi. Nju je neko prevario i poturio dezinformacije da se u BiH vraća tri hiljade ljudi iz Sirije. Ona je sa takvom jednom budalaštinom izašla u javnost, danima to ponavljala i zadnje vrijeme priča o radikalizaciji islama. Moje je pitanje šta ona zna o islamu, kakav je to radikalni, umjereni islam. Priča o stvarima koje ne zna i njeni savjetnici je spinuju. Pozadina te priče je da je sa “muslimanima” nemoguć život, zato se mora stvoriti poseban entitet koji se zove HZ BH koji mora biti etnički očišćen i taj entitet bi trebao da se priključi Hrvatskoj kao što istu priču priča Dodik jer se ne može sa Bošnjacima koji su radikalni, vehabije itd. Koriste pobjedu Trumpa u Americi i misle da će od toga biti nekakve fajde a to je zabluda sa kojom će se suočiti ali bojim se kasno.

Sve možete ali nemojte više ovaj narod ponižavati. Kada kažem ovaj narod ne mislim samo na Bošnjake. Ja mislim da su najveći gubitici u ratu onaj broj bosanskih Srba i Hrvata koji je bio u Armiji BiH. Ova bošnjačka vlast u Sarajevu ih se odrekla a za srpske i hrvatske nacionaliste oni su izdajnici. Prema tome moramo sjesti za stol da se dogovorimo, da se ne ponižavamo i ne vrijeđamo. Pitam ovu gospodu koje prijete nekim optužnicima..Samo nek znaju da se toga niko ne plaši i neka znaju da postoji i krivično djelo koje se zove lažno prijavljivanje. Dakle može biti i bumerang. Bolje da razgovaramo stotinu dana nego da jedan dan ratujemo. Na ovakav način nas ponižavaju i u ratu i poslije rata. Oni svoje škole pretvaraju u buduće kasarne u kojima djeca uče po različitim nastavnim planovima, oni uče djecu da budu dobri nacionalisti i ponovo ih upućuju na belaj. Neka zna Čović da ga je sarajevska politika dovela na vlast i neka građani dobro razmisle na narednim izborima za koga će glasati.

(Vijesti.ba)

Back to top button