SUDAR IMPERIJA NA BALKANU: Odmeravanje snaga preti da ZAPALI region

Stiče se utisak da nestabilnosti na Balkani ne doprinose nerešeni sporovi i po koja razmena teških reči između država na poluostrvu, već da velike sile, kojima ovaj deo Evrope služi za odmeravanje snaga i širenje svog uticaja. Osim, sada već davno prisutnih Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, sredovečno prisutne Evropske unije, svoj uticaj sada pokušavaju na prošire i Turska i Kina

Balkan, konjanici
Foto-montaža: Wikimedia/НиколаБ

Gotovo kao na traci smenjuju se upozorenja kako političara, tako i analitičara kako je Balkan potpuno nestabilan region, gde može doći do eksplozije za vrlo kratko vreme. Međutim, stiče se utisak da tome ne doprinose nerešeni sporovi i po koja razmena teških reči između država na poluostrvu, već da velikim silama Balkan služi za odmeravanje snaga i širenje svog uticaja. Osim, sada već davno prisutnih Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, sredovečno prisutne Evropske unije, svoj uticaj sada pokušavaju na prošire i Turska i Kina.

Sve je počelo krajem prošle godine, kada je bivši britanski diplomata Timoti Les krajem prošle godine lansirao priču o novom mešanju karata i preraspodeli granica na Balkanu. Potom je bivši britanski ambasador u Beogradu Ajvor Roberts rekao da bi trebalo da dođe do pomeranja granica same Srbije.

Uskoro su se u polemiku uključili ruski i američki analitičari, u svetlu izbora Donalda Trampa i da li će doći do promene politike SAD na Balkanu.

Foto: mojkontakt.com

Foto: mojkontakt.com

Za Srbe je brzo stiglo otrežnjenje u vidu podrške nove američke administracije kosovskoj nezavisnosti, dok iz Rusije sve vreme grmi Sergej Lavrov i njegova portparolka Svetlana Zaharova u vezi očekivanog pristupanja Crne Gore NATO paktu.

Iz vida ne treba izgubiti i još do kraja ne razjašnjenu situaciju na dan izbora u Podgorici.

Ništa manje haotična situacija nije ni u Bosni i Hercegovini. Proslava Dana Republike Srpske i pokušaj revizije tužbe za genocid protiv Srbije pokazao je koliko se za ovu državu interesuju i SAD, EU, Rusija i Turska.

Printksin: Tanjug

Printksin: Tanjug

Upravo Turska, sa svojim neprikosnovenim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom, glavobolju zadaje Evropi, ali i sponzoriše kako pokušaj revizije tužbe BiH protiv Srbije, ali i zahtev Kosova* za prijem u Unesko.

Makedonski gordijev čvor čini se više niko ne može da razveže. U ovoj državi trenutno se najupečatljive vidi sudar interesa svetskih sila.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

I dok se uticaj tradicionalno prisutnih sila primećuje kroz gotovo svakodnevnu tešku retoriku, Kina kroz ekonomiju i investicije gleda da ostvari svoj interes. Svoje prisustvo obznanjuje kroz novi put svile, gradnju puteva i privatizaciju velikih fabrika.

Da Balkan ponovo sve više postaje poligon za odmeravanje snaga, pokazuju i izjave svetskih zvaničnika.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Evropski lideri su početkom marta u Briselu izrazili zabrinutost zbog “tenzija i podela” na Zapadnom Balkanu. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk osudio je tada “nezdrave spoljašnje uticaje”.

Britanska premijerka Tereza Mej je izjavila da EU mora “učiniti više da se suprotstavi kampanjama Rusije za destabilizaciju i dezinformaciju, i osigurati da angažovanje Zapada u tom regionu postane vidljivije”.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Potom je nemački “Velt” preneo izjavu Dejvida Mekalistera, šef komiteta Evropskog parlamanta za inostrane poslove, da Rusija vrši politiku destabilizacije situacije u Srbiji kako ne bi dozvolila ulazak balkanskih zemalja u sastav Evropske unije.

Ne treba zaboraviti da je ruski ambasador Aleksandar Čepurin, uoči raspisivanja predsedničkih izbora u Srbiji, rekao da Moskva sa posebnom pažnjom i interesovanjem prati ovaj proces.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ovakvo interesovanje velikih sila za ovaj deo Evrope, istoričar Čedomir Antić komentariše činjenicom da na Balkanu nikad nije završen Hladni rat. On je za Sputnjik izjavio da Sjedinjene Države, Velika Britanija i NATO to nikada nisu želeli.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Telegraf.rs kaže da se prostor za jačanje uticaja Rusije, Kine i Turske otvorio zbog manjeg interesovanja SAD za ovaj deo Evrope i samim tim slabije podrške Vašingtona EU.

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

Sa povećanjem geopolitičkih faktora koji utiču na naš prostor, Balkan postaje sve bitniji. Zato je važno da se nastavi sa politikom balansiranja, koju je Beograd do sada vodio – ističe on.

 

(Telegraf.rs)

Back to top button