Ramiz Salkić: Zbog Dodikovih odluka moj život je doveden u pitanje!

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS nedavno je imao lakšu saobraćajnu nesreću nedaleko od Zvornika. Tom prilikom on je lično upravljao službenim vozilom, s obzirom da je predsjednik ovoga entiteta Milorad Dodik od 2014. godine Salkiću uskratio pravo na vozača iako on ima formalno pravo na to. Tek nakon saobraćajne nesreće, strahujući od zakonskih posljedica iz administracije Predsjednika RS potpredsjedniku Salkiću su dodijelili vozača. Podsjetimo, od uspostave vlasti u jesen 2014. Ured Predsjednika RS učinio je sve da onemogući rad potpredsjedniku iz reda bošnjačkog naroda, spriječivši ga da oformi svoj kabinet i da djeluje kako bi, u skladu sa Ustavom, zastupao prava Bošnjaka, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u ovome entitetu. Posljednji incident desio se u srijedu 21. marta 2017. kada je Ured Predsjednika odbio da finansira posjetu potpredsjednika Salkića Njemačkoj, gdje je trebao na poziv bosanskohercegovačke dijaspore održati nekoliko tribina u trenutnoj političkoj situacji, te predstaviti projekte razvoja i investicija u povratničkim zajednicama:

-Situacija je dostigla vrhunac, jer je moj život doveden u pitanje. Doveden je u pitanje opstanak 200.000 Bošnjaka u RS, a sve to zbog sistema kojim upravlja Milorad Dodik, vodeći se prije svega mržnjom i najtežim oblikom nacionalizma, umjesto konstruktivnim djelovanjem na dobrobit svih građana ovoga entiteta. Podsjetit ću, prva odluka koju je Milorad Dodik donio kao predsjednik bila je kukavički čin izbacivanja iz Palate Predsjednika oba potpredsjednika, iz bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ovim činom on je pokazao da kreće u radikalni obračun sa Bošnjacima i Hrvatima u ovome entitetu.

Od toga momenta činio je sve da kabinet potpredsjednika ne funkcionira. Moram kazati javnosti, da u situaciji u kojoj Dodik ima svojih šesnaest ili osamnaest savjetnika i neograničen budžet, bošnjački potpredsjednik nema ni jednoga savjetnika, nema vozača, nema budžet, nema pečat… Bošnjaci se time pokušavaju svesti na marginaliziranu grupu, koja nema mjesta u javnim preduzećima i institucijama, a primjerice u MUP-u se broj Bošnjaka smanjuje iz dana u dan. Kao potpredsjednik onemogućen sam da vršim ustavnu funkciju i da se borim za interese Bošnjaka i svih drugih građana ovoga entiteta. Ovih dana boravim u Njemačkoj i razgovaram sa potencijalnim investitorima, koji žele ulagati u mjesta povratka u bh. entitetu RS. I pored toga, Dodikov režim je kazao da moram sam finansirati takav put, dok se za njegove milionske izdatke, sumnjivo utrošene za još sumnjivija lobiranja po svijetu izdvajaju milioni. Imamo primjer da su milioni potrošeni za lobiranje u Americi, a dobili smo samo za rezultat Dodikov dolazak na crnu listu. Dobili smo neviđenu sramotu, koju svi treba da trpimo.

 

Kao potpredsjednik ovoga entiteta javno se ograđujem od Dodikove politike koja je politika aparthejda, mržnje, šovinizma i najtežih oblika nacionalizma. Ta politika vodi ovaj entitet u sunovrat. Nažalost, kao potpredsjednik nisam u mogućnosti da bilo šta poduzmem iako 200.000 Bošnjaka to traži od mene, ali i veliki broj Srba koji svakodnevno šalju pisma i traže susrete. Obični građani su svjesni da aktualna Vlada i Predsjednik RS ne misle na investicije, na razvoj, na budućnost.

Obični građani prate moj rad i znaju da se moja politika zasniva prije svega na ekonomskom jačanju porodica, na vraćanju povjerenja i stvaranju klime političke stabilnosti. Upravo iz tih razloga i ne odgovaram Dodiku, koji je u ovih dvije i pol godine bankarski sektor doveo na koljena, privreda je skoro ugašena, a investitori otjerani. Čitava sela nestaju, a škole se zatvaraju, – kazao je u svojoj izjavi za medije potpredsjednik Ramiz Salkić.

 

saff.ba