Dan kad je Srbija pucala od ponosa, prkosa i čudnih odluka

Ovi događaji su ostavili veliki trag u našoj istoriji

na danasnji dan, Rat u Bosni, Radovan Karadžić
Foto-ilustracija: Profimedia, Tanjug/AP, Wikipedia/sanu.ac.rs, Wikimedia/Anastas Jovanović

Današnji dan je poseban za Srbiju i njen narod. Ovi događaji su ostavili veliki trag u našoj istoriji.

Veliki župan Raške Stefan Nemanja je na današnji dan 1196.godine predao vlast drugorođenom sinu Stefanu, koji je 1217. krunisan kao prvi srpski kralj, Prvovenčani.

Najstariji sin Vukan je kao veliki knez zadržao Zetu, Trebinje, Toplicu i Hvosno, a najmlađi sin Rastko se zamonašio.

Foto: Wikimedia/Anastas Jovanović

Prvi srpski građanski zakonik proglašen je 1844. godine. On je odigrao značajnu ulogu u pravnom i društvenom životu Srbije.

Foto: Wikipedia/sanu.ac.rs

Foto: Wikipedia/sanu.ac.rs

Kraljevina Jugoslavija je 1941. godine pristupila Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana. Protokol su u Beču potpisali predsednik vlade Dragiša Cvetković i ministar inostranih poslova Aleksandar Cincar-Marković.

U Karađorđevu je na današnji dan 1991. godine održan tajni sastanak predsednika Srbije i Hrvatske, Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, koji su se, prema nekim izvorima, tada navodno dogovorili o podeli Bosne i Hercegovine i o rušenju reformske jugoslovenske vlade premijera Ante Markovića.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

Održavanje ovog sastanka i dogovor nikada nisu zvanično potvrđeni, ali su kasnije brojni izvori saopštili da za to imaju čvrste dokaze.

Višemesečni pregovori o Bosni i Hercegovini 1993. godine završeni su u Njujorku neuspehom. Mirovni plan kopredsednika Međunarodne konferencije o Jugoslaviji Sajrusa Vensa (Cyrus Vance) i lorda Dejvida Ovena (David Owen) potpisali su bosanski Hrvati i Muslimani, a lider bosanskih Srba Radovan Karadžić odbio je da ga potpiše, smatrajući da su predložene mape neprihvatljive za Srbe. 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Vlada Srbije je 2003. godine odlučila da raspusti Jedinicu za specijalne operacije, čiji su pripadnici bili i osumnjičeni za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i druga ubistva.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

 

(Telegraf.rs)

Back to top button