GODINU DANA NAKON VJENČANJA: Pjevačica Selma Muhedinović i 30 godina stariji Silajdžić u Indiji!?

 

Nakon što se nedavno vratila iz Indije Selma Muhedinović–Silajdžić (42) već krajem iduće sedmice planira novo putovanje u Bangalore. Riječ je o mjestu u kome je smješten “Bangalore Ashrama”, internacionalni centar “Art of Living”, čiji je osnivač Šri šri Ravi Šankaras.

U intervjuu za “Avaz” nekada poznata bh. pjevačica pričala je o načinu života koji joj, kako smatra, pomaže da svijet posmatra drugim očima. Onim koje joj, tvrdi, otvaraju vidike slobode, mira i ljubavi. Ističe da veliku podršku ima od svog supruga, bivšeg bh. političara Harisa Silajdžića (72), koji joj se nedavno pridružio u Indiji i družio se sa Šri Šri Ravi Šankarom…

– Iako Vas duže vrijeme nema na sceni niti u medijima, za mnoge ste i dalje plavokosa žena s violinom. Šta se u Vašem životu promijenilo od kraja devedesetih do danas?

Ništa se nije promijenilo oko mene, samo što ja to posmatram s nekog drugog nivoa. Sve je isto, samo se čovjek mijenja. Čini nam se da se vani nešto mijenja, ali sve se promjene dešavaju nama samima i to što bismo htjeli da mijenjamo nema potrebe, to samo znači da treba da promijenimo nešto u sebi. Sve ono što nam smeta na drugima, ustvari, osobine su naše, ono što volimo kod drugih, volimo i kod sebe. To je tako. Upoređujemo se s onima s kojima imamo sličnosti.

Nastojim slušati sebe i slijediti ono što je moja unutrašnja vizija. Tako sam živjela i s muzikom dok sam se bavila, s nekom intuicijom, i kada sam bila svjesna i kada nisam, nešto me je vodilo. Nastojim da sam tu i za sebe, ali i za druge koliko god mogu pomoći.

– Tokom boravka u Indiji februaru bilo je govora da će Vam se pridružiti i suprug?

Dolazio je i bilo je prekrasno. Za mene je to nešto veliko i lijepo. U ašramu smo dočekani toplo i prijateljski. Tamo se osjeti nastojanje da budemo što osjetljiviji prema drugima, da se propagiraju ljudske vrijednosti, nismo svi isti, ali imamo i dosta sličnosti.

– Nedavno ste proslavili godišnjicu braka?

Svaki dan slavimo, a za te stvari život je slavlje. Dakle, ovo je sada jedna poruka “Art a livinga” – slavimo život.

– Šta se dešava s muzikom?

Ne razmišljam o tome. Nekada kroz mene prođe neka melodija, neki tekst i ja to zabilježim, ali na sceni se ne vidim trenutno. Naravno da slušam muziku i sastavni dio ašrama je pjevanje i plesanje, to su prekrasna druženja.

Muhedinović: Tvrdi da je pronašla duhovni mir

Što se tiče mog bavljenja muzikom ne planiram ništa, trenutno sam ovdje gdje jesam, sve ide svojim tokom. Nastojim koliko-toliko da budem provodnik lijepih stvari, da se čistim i dopustim da fine energije prolaze kroz mene.

– Kažete da imate punu podršku supruga?

Da. Jedno drugo podržavamo, to je sasvim normalno i lijepo.

– Pratite li rad bh. kolega?

Ne pratim, ne gledam ni televiziju. Za mene postoji samo ono što je uživo. Došlo je do prezasićenja, previše mislimo o materijalnom, dok i sama nauka da je sve duhovno.

Sve što radis, ustvari radiš sebi, samo ti se čini da si nekome nešto uradio.

 

haber.ba

Back to top button